• Cts. Nis 27th, 2024

Motorla yürütülen bir tekneniz varsa motor teknenin kalbi demektir. Tekne Motor Sistemleri motorun genelini oluşturur. Motorun sağlıklı çalışması, bakımlı olması denizde teknenize olan güveni arttıracaktır. Sürekli aklınızın bir köşesinde “acaba bugün motor sorun çıkarır mı?” sorusuyla seyir yapmak pek de keyifli bir gün geçirmenizi sağlamaz. Hele ki o sorunun yanıtını motor arızası nedeniyle denizde kalarak öğrenmeyi hiç kimse istemez…

Aşağıda tekne motor sistemleri ile ilgili birkaç başlıkta tekne soğutma sistemi, elektrik sistemi, yakıt sistemi, yağlama sistemi ile ilgili bilgiler ve bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Soğutma Sistemi:

Tekne motorları, arabalar gibi radyatörlerle donatılmamıştır, ancak yine de bir şekilde hareketli parçaların sürtünmesi ile oluşan ısıyı dağıtmalıdır. En popüler iki soğutma sistemi, deniz suyu sistemi ve kapalı veya tatlı su soğutma sistemidir.

Deniz suyu ile soğutma sistemi, tekneyi çevreleyen gövdeden suyu alır, üretilen ısıyı dışarı çekmek için motordan aldığı ısıyı pompalar ve ısıtılmış suyu egzoz sisteminden tahliye eder. Bu deşarjın iki faydası vardır. Egzozu soğutur ve ayrıca egzoz sesini azaltır.

Kapalı bir sistem, deniz sulu soğutma sistemiyle aynı genel konfigürasyona sahiptir. Ancak, kapalı sistemde motora antifriz içeren küçük bir tank eklenir ve bu “tatlı” su motor parçalarını soğutur. Bu sıvı daha sonra bir ısı eşanjöründen geçirilir, burada ısı, soğutucu deniz suyu ile çevrelenen bir dizi tüp yoluyla dağıtılır.

Aynı deniz suyu, tatlı suyun ısısını emer ve daha sonra deniz sulu soğutma sistemindeki gibi egzozdan dışarı pompalanır. Tatlı suyun veya kapalı sistemin avantajı, motor parçalarının çevredeki potansiyel olarak kirlenmiş suya maruz kalmamasıdır. Bu özellikle tuzlu suda çalışırken yararlıdır.

Teknenizi ilk çalıştırdığınızda egzoz sisteminden su tahliye edildiğinden emin olun. Bu, soğutma sisteminin çalışır durumda olduğunu gösterir. SOĞUTMA SİSTEMİNE SU OLMADAN MOTORU ASLA ÇALIŞTIRMAYIN. Su pompasında yer alan impeller, soğutmak ve yağlamak için su olmadan çok hızlı bir şekilde yanacaktır ve aşırı ısınma nedeniyle motorun ciddi zarar görme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Elektrik Sistemi:

Tekne arızalarının en yaygın nedeni elektriktir. Bir tekne yapısı ve bulunduğu ortam nedeniyle, yüzen bir korozyon üretme makinesidir. Bu özellikle tuzlu suda çalışırken geçerlidir. Tüm elektrik sistemlerini sık sık kontrol ederek temiz ve korozyondan uzak tutmalısınız. Akü terminallerini, elektrik konnektörlerini vb. temizleyin ve WD 40 gibi korozyon geciktirici bir madde püskürtün.

Yakıt Sistemi:

Yakıt sistemleri bir veya daha fazla tank, vana, hat, pompa ve filtreden oluşur. Bu elemanların her biri, bakımsız bırakılırsa, potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Deponuzu sızıntıya neden olabilecek olası korozyon açısından sık sık kontrol edin. Vanaları, yakıt hatlarını ve pompaları periyodik olarak korozyon veya aşınma açısından inceleyin. Motora temiz yakıt girmesini sağlamak için filtreleri sık sık kontrol edin ve değiştirin.

Yakıt sistemindeki sorunları teşhis etmek için en önemli araç burnunuzdur. Teknenize her bindiğinizde “koklama testi” yapın. Yakıt kokusu alıyorsanız sorunu bulun.

Yağ ve Yağ Filtresi:

Arabanızda yağ ve yağ filtrelerinin temiz tutulması önemli olduğu gibi, aynı şey teknenizin motorunda da geçerlidir. Her üç yüz saatte bir veya en az her mevsimde, tekne motorunuzdaki yağı ve filtreyi değiştirin.

Kontrol Listesi:

Servis, bakım veya sadece periyodik kontrol gerektirebilecek öğeleri hatırlatması için bir güvenlik kontrol listesi hazırlayın.

Teknede Dizel Motor Kontrolü hakkında yazımız için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »