• Cum. Nis 19th, 2024
tekne-motor-ve-aktarma-cesitleritekne-motor-ve-aktarma-cesitleri

Her bir tekne, tasarımına ve kullanım amacına bağlı olarak, farklı güç aktarma türlerine ihtiyaç duyacaktır. Tekne motor ve aktarma çeşitleri sizin ve teknenizin önceliklerine göre belirlenmelidir. Bir çok amatör tekne, istatistiklere göre dıştan takma motor kullanıyor ve genellikle bu teknelerin uzunlukları 20 metreden azdır.

Dıştan Takma Motorlar:

Tekne motor ve aktarma çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen dıştan takma motorlar, küçük teknelerde oldukça popülerdir ve oldukça kullanışlıdır. Hafif ve güçlüdürler ve modern dıştan takma motorlar son derece sessizdir. Dıştan takma motor, motordan şanzımana, şaft ve pervaneye kadar tamamen entegre bir tahrik sistemi sağlar.

Çoğu zaman doğrudan teknenin kıç aynalığına monte edilirler, ancak motor yuvası veya motorun monte edildiği braket içeren tekne tasarımları da görebilirsiniz. Tüm motor, pervane kıç tarafını iterken teknenin kolay dönmesini sağlamak üzere döner.

Dıştan takma motorlar çok çeşitli boyutlarda ve beygir gücündedir ve farklı yakıt kaynakları kullanabilir. Küçük elektrikli motorlardan benzin ve yağ karışımı iki zamanlı motorlara, sadece benzinli dört zamanlı motorlara ve dizel motorlu dıştan takmalı motorlara kadar seçim aralığı çok geniştir.

Tekne Motor ve Aktarma Çeşitleri

Sterndrive Motorlar:

Bunlar aynı zamanda kıç tahrik motorları (sterndrive) olarak da adlandırılır. Sterndrive motorlar genellikle dıştan takmalı motorlardan daha ağırdır. İçten takmalı bir motora ve kıç aynalığında alçak bir alt üniteye sahiptir.

Bu alt ünite, dıştan takmalı motorun alt kısmına veya alt ünitesine benzer. Outdrive veya alt ünite parçası olarak adlandırılan bu bölüm, teknenin yönlendirilebilmesini sağlamak için bir yandan diğer yana döner. Ayrıca, seyir halindeyken tekne trimini sağlamak için yukarı ve aşağı yatırılabilir.

Sterndrive motorların hem benzinli hem de dizel modelleri vardır ve daha büyük olanları genellikle dıştan takmalı motorlardan daha fazla güce sahiptir. Ana güç kaynağı küçük bir otomobil motoruna benzediğinden, kolay erişilebilir ve daha güçlü olan kıçtan tahrikli motorlar, özellikle büyük teknelerde dıştan takmalı motorlara oranla daha fazla tercih edilir.

İçten Takma Motorlar:

İçten takmalı motorlar en çok 7 metre ve üzeri uzunluklardaki teknelerde popülerdir. Sterndrive motor gibi, içten takma motor da iyi ağırlık dağılımı sağlamak için gövdenin içinde merkeze monte edilmiştir.

Bu tip motorda aktarma için, salmastradan geçen bir şafta sahip olan bir şanzımana bağlanır. Mil daha sonra tekneyi itmek için dönen bir pervaneye takılır.

Salmastra, şaftın içinden geçtiği bir silindirdir. Şaft, silindir duvarı ile şaft arasında sıkıştırıldığında aşırı suyun tekneye girmesini önleyen bir dolgu malzemesi ile çevrilidir. Şaft sabitlendiğinden ve dönmediği için, direksiyon yönünü sağlamak ve su akışını değiştirmek için mil ve pervanenin arkasına bir dümen palası monte edilmiştir.

Jet Drive Motorlar:

Bu tahrik sistemleri, denizdeki insanlar için potansiyel tehlikeye neden olacak pervaneye sahip olmama avantajına sahiptir. Genellikle bir pervane ile çalışan bir pompadan suyu içine alan motorlardır. Su daha sonra tekneyi ileri iten bir namludan yüksek basınçta boşaltılır. Bu bölüm tekneye yön vermeyi sağlamak için döner. Çoğu kişisel deniz taşıtında jet sürücüleri kullanılır. (JetSki gibi)

Sonuçta….

Tekneniz için doğru tahrik sistemi seçilmesi çok önemli bir konudur. Ağırlığı ve beygir gücü, teknenizin performansı üzerinde etkili olacaktır. Motorun gücü düşükse, motor sürekli olarak çok çalışacak ve düşük performans sağlayacaktır. Ayrıca, teknenize aşırı güç verilirse, tekne için tasarlanan güvenli çalışma hızını aşabilecektir.

Dıştan takma motorların kısa tarihi yazımız için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »