• Çar. May 1st, 2024

Günlük kullanım için, fiberglas takviyeli polyester genellikle çok fazla bakım gerektirmez. Ancak bu, teknenin sonsuza dek bakım gerektirmeyeceği anlamına gelmez.
Aşınma, yıpranma ve su emilimi bir FRP teknenin ömrünü etkiler. Zor olan, yüzeyde gözlemlenebilecek hasarın sadece kozmetik bir hasar mı yoksa daha ciddi yapısal bir hasar mı olduğunu tespit etmektir.
Uzun bir süre bakım yapılmadığında, kaliteli bir FRP teknesi ahşap bir tekne kadar bakım gerektirir.

Bir teknenin pürüzsüz parlak yüzeyleri balmumu ile iyi bir cila ile korunabilir. Bu cila suyu iter ve yüzeyin temiz kalmasına yardımcı olur. Cilalama teknenin iç yüzeyi gibi pürüzlü yüzeyler için gerçekçi bir seçenek değildir. Aşınma ve yıpranma bu alanlarda genellikle oldukça fazladır.
Yüzeyde yeni hasar ve ezilmelere dikkat etmek önemlidir. Özellikle çatlaklar derinse ilgili alan geçici olarak kontrol altına alınmalıdır. Mümkün olan en kısa sürede, bu alanların hasarı düzgün bir şekilde onarılmalıdır. Teknenin bu şekilde kullanımına devam edilmesi yapısal hasara dönüşebilir.
Yüzey çok aşındığında, yağdan arındırılmalı, temizlenmeli ve aşındırılmalıdır. Sonrasında su hattının üstüne yeni bir son kat boya hızlı ancak kısa vadeli bir çözüm olacaktır. Boya parlak bir yüzey oluşturur ve kiri daha kolay iter. Ancak jelkot daha kalın bir tabaka oluşturur ve mekanik aşınma açısından daha dirençlidir.

Fiberglas takviyeli polyester bir tekne suda sürekli olarak bırakıldığında, su polyester tarafından emilebilir. Jelkot veya son kat su emilimini durdurmaz. Bu durumda yüzde 1.5 ila 2 su emebilir ve sertliğini kaybetmeye başlar.
Birkaç yıl sonra (5 ila 15) laminat, su ile kimyasal olarak reaksiyona girebilir. Çelikte paslanmaya benzer hidrolizasyon üretir. Bu durumun hızı ve kapsamı, su koşulları, sıcaklık ve tekne inşa edildiğinde kalite kontrolünün ne kadar iyi olduğuna bağlıdır.

Birkaç kat epoksi bariyer tabakası uygulandığında, gövde su emilimi yavaşlayacak ve teknenin çalışma ömrünü iyileştirilecektir. Suda sürtünmeyi azaltmak için gövdeye uygulanan kirlenme önleyici malzeme (zehirli boya) yakıt ekonomisini iyileştirir ancak su emilimini etkilemez.
Balıkçı tekneleri ve iş için kullanılan tekneler için parlak bir yüzey kaplaması yapmak ve korumak her zaman gerçekçi değildir. Bununla birlikte, bu tür yüzeyler suyu daha kolay iter ve kötüleşme daha uzun sürer.
Düzenli bakımın amacı, tekneyi iyi durumda ve mümkün olduğunca uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.

Bu yazımız ilginizi çektiyse “Fiber Teknelerin Kabusu: Ozmoz” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »