• Paz. Nis 28th, 2024

Dizel Tekne Motoru Kontrolü: ÇALIŞTIRMA

Bir tekne motorunu çalıştırmadan düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını tam olarak kontrol edemezsiniz. Eğer tekne karada ise bir kova su ile su giriş pompasının olduğu bölüme su girişi sağlayıp motoru çalışırken görebilirsiniz.

Motoru Çalıştırın: İyi durumda olan bir tekne motoru hemen çalışır. Tekrar tekrar marşa basmadan hemen ateşleme olmalıdır. Soğuk havalarda bu çalışma süresinin biraz uzaması kabul edilebilir. Çünkü soğuk metal sıkıştırılmış hava içerisindeki ısıyı absorbe eder. Eğer motor yavaş çalışıyorsa motoru durdurun ve yeniden çalıştırın. İkinci denemede hemen çalışmalıdır. Çabuk ve kolay çalışma bize kompresyonun, yakıt gelişinin ve yakıtın atomize olmasının, akünün ve marş motorunun iyi durumda olduğunu bildirmektedir. Ancak motor kolaylıkla çalışmıyorsa birçok sistemde sorun olabilir ve incelenmelidir.

Yağ Basıncı Kontrolü: Eğer tekne motoru yağ basıncı göstergesi motor çalıştıktan sonra 15 saniye içerisinde harekete geçmiyorsa motoru kapatın. Yağ basıncı dizel motorlarda önemli bir göstergedir. Sürekli düşük yağ basıncı hasarlı bir motorun göstergesidir.

Egzoz Dumanı Kontrolü: Modern ve çevreci tekne motorları çok az duman üretirler. Fakat eski motorlar bir miktar duman üretebilirler. Yeni çalıştırılmış bir motorun bir miktar duman çıkarması normaldir ancak normal bir motorda birkaç dakika içerisinde dumanın azalması gereklidir.

Su Devridaim Kontrolü: Su çıkışı kontrol edilmeli ve su çıkışının ısısının ılık olması normaldir. Çok sıcak ve çok soğuk olması sorun olduğunu belirtir.

Gürültü ve Titreşim Kontrolü: Tekne motoru çalışırken, normal olmayan ses ve titreşimi dinleyin ve hissedin.

Sızıntılar: Yağ ve su sızıntıları açısından teknenin motorunu kontrol edin. Enjektörlerin etrafını ise yakıt sızıntılarına karşı kontrol edin.

Hararet: Tekne motorunun normal çalışma ısısına gelmesini sağlayın. Termostatın devreye girmesinin ardından motor ısısında sadece küçük dalgalanmalar olmalıdır. Aksi durumda problem düşünülmelidir.

Şarj: Alternatör çıkışını kontrol edin. Şarj lambası motor çalıştıktan sonra kısa süre içerisinde sönmelidir. Voltaj regülatörleri standart olarak 14-14,5 volt civarında voltajı kontrol ederler. Bu değeri kontrol edin.

Maksimum Motor Devri: Motorun ulaştığı maksimum motor devrini kontrol edin. Motor üreticisinin belirttiği değerlere ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin.

Translate »