• Paz. Nis 28th, 2024

Deniz Meteorolojisinde Bulutlar ve Özellikleri

Bulutlar, su buharının çok ufak parçacıklar halinde donmuş, veya su zerrecikleri halinde yoğunlaşmış ve bir arada toplanmış oluşumlarıdır. Meteorolojik olaylarda bulutların önemi anlaşıldıktan sonra bu konuda da sınıflandırmalar yapılmıştır. Bulutların oluşması için temelde havanın sıcak cephe ile karşılaşması, soğuk bir cephe ile karşılaşması, yüksek bir tepeyi geçmesi ya da havanın şiddetli olarak karışması gibi olayların gelişmesi gereklidir.
Bulutlar yükseklikleri temelinde sınıflandırılmışlardır.

Alçak Bulutlar:
Strato Cumulus:
Koyu renklidir, 700 ila 2000 mt arasında yağmur getirme niteliği olmayan, kışın bütün gökyüzünü kaplayan koyu renge sahip bulutlardır.

Nimbus:
Belirli bir şekilleri olmayan bu bulut tipi genelde kötü hava belirtisi olarak adlandırılır. 700-2000 mt arasında gökyüzünü kalın bir tabaka halinde kaplayarak devamlı olarak kar ve yağmur getirirler.

Cumulus:
Küme şekli gösteren bu bu bulutlar kubbe şeklinde dik olarak yükselirler. Tabanları koyu kurşuni olup tepe noktaları daha çok açık renktedir. Kararsız hava habercisi olarak adlandırılırlar.

Orta Bulutlar:
Alto Stratus:
Tamamen su damlalarından oluşan bulutlardır. Açık veya kurşuni renkte olabilirler. 700-3000 mt yükseklikte yer alırlar. Gökyüzünü tamamen kapatırlar ve güneş ya da yıldızların görnmesini engellerler.

Alto Cumulus:
Koyu krem renginde veya kurşuni bulutlardır. Kümeler meydana getirirler.

Yüksek Bulutlar:
Cirrus:
Kıvrımlı ve lüle biçiminde, buz billurlarından oluşmuş bulutlardır. Genelde beyaz ve tül şeklinde olurlar. 8000-10.000 mt yükseklikte olup bu bulut türünün uçlarının yırtık ve dağınık biçimde gözlenmesi kötü havanın geleceğine işaret olarak görülür.

Cirro Stratus:
Bu bulutlar da buz kristallerinden oluşur. Beyazdır. Cirruslardan daha alçak olan bu bulutlar kararlı havaya işaret olarak kabul edilirler.

Bir yanıt yazın

Translate »