• Cum. Nis 26th, 2024

Herhangi bir sebeple (Makina arızası, Sağlık vs) denizde kaldığınızda neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Ben öğrendiklerimi aktarayım, isterseniz sizin katkılarınızla, deneyimlerinizle zenginleştirelim konuyu…
Evet tekneler arıza yapabiliyorlar, ve genelde denizciler kendileri gibi denizcilerden yardım alarak sorunlarını çözüyorlar, yedekleme konusunda da durum genelde aynı gibi görünüyor. Aslına bakılırsa olması gereken en doğru yol da bu olsa gerek. Denizci dayanışması her zaman gerekli. Bir arıza durumunda VHF telsiz yada GSM telefonlar aracılığı ile ulaştığımız dost denizciler gelip bize yardımcı olabilirler.
Ancak diğer taraftan bu seçenek değişik sebeplerle her zaman işlemeyebilir. Peki bu durumda neler yapılmalı.
Eğer bir VHF telsiziniz varsa bu yolla 16.Kanaldan çevredeki teknelerden yardım isteyebilirsiniz.
İkinci seçenek olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı arayabilirsiniz. Sahil Güvenlik için eğer Gsm telefonunuz kapsama alanındaysa 158’i arayarak yardım talep edebilirsiniz. Sahil Güvenlik daha çok Can Kurtarma hizmeti amaçlı arayabileceğimiz bir alternatif. Zira teknenize yedekleme yapmıyorlar. Ancak yedekleme yapılması konusunda size yardımcı olup ilgili yerlerle iletişime geçiyorlar.

Bir diğer yedekleme hizmeti de veren kuruluş 151 nolu telefondan ulaşabileceğiniz “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü”. Hem can kurtarma hizmeti hem de yedekleme hizmeti alınabilecek bir kuruluştur.

Bunun yanısıra bağlı bulunduğunuz marina, liman da yedekleme hizmeti veriyor mu?, öğrenmeli…

Tabii bir de gönüllü kuruluşlardan da sözetmek gerekiyor. Dak/Sar Kalamış’ta bulunuyor ve 12 millik bir alanda can kurtarma hizmeti veriyor. VHF Kanal 72 yada 05337141935 / 02163302371 numaralı telefonlardan ulaşmak mümkün. Bodrum’da bulunan BDK’ya (Bodrum Deniz Kurtarma) 05325228877 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.

Yetkililere bilgi verdikten sonra yapılacaklar ise:
Derinlik uygunsa Demirleme yapılmalı
Mevki not edilmeli
Arızanın kaynağı ile ilgili araştırma yapılmalı,
Acil durum ihtimali varsa, ekipmanlar hazır halde tutulmalı.

Aslında burada aktarılan bütün bu kurum ve kuruluşlara gerek kalmadan biz denizciler birbirimize destek ve yardımcı olmalı, çevremizdeki teknelerin bu gibi durumlarına karşı uyanık olmalıyız diye düşünüyorum.
Benim şahsen birkaç kez zor durumda kalanlara yardım ettiğim ya da yedekleme konusunda yardım ettiğim kişiler olmuştur. Yardım ettiğim kişilerden ayrılırken tek ricam, onların da birgün birine gerektiğinde yardım etmeleri olmuştur. Bunun insani bir görev olmasının yanısıra kanuni bir ödev olduğunu hatırlatmak bile gerekli değildir gerçek denizciler için.

Bir yanıt yazın

Translate »