Yakıt tankları çok göz önünde olmayan, genelde tekne üretilirken takılan ve pek de bakımları yapılmayan tekne ekipmanlarındandır. Aslına bakılacak olursa motorun sağlıklı çalışmasında belki de en önemli faktör tankların iyi durumda olmasıdır. Özellikle dizel motorların arıza yapma sebepleri arasında yakıttan kaynaklanan problemler her zaman birinci sıradadır. Teknede yakıt tankı içim değişik materyallerden üretilmiş çeşitler bulunmaktadır. Bunlar GRP, paslanmaz çelik, yumuşak çelik, alüminyum, polietilen gibi birçok malzemeden üretilmiş olabilirler. Bu malzemelerden özellikle yumuşak çeliğin iç çeperlerinde paslanma sıklıkla yaşanan şeylerden biri olduğu için bu malzeme uzun vadede soru işaretleri barındırır.
Yakıt tankında hiç istenmeyen şeylerden biri ise su olmasıdır. Su ya yakıtla birlikte, ya tankın içerisinde yoğunlaşan hava sebebiyle girebilir. Tankı sudan uzak tumak için yakıtın fazla azalmasına izin vermemeli ve yakıt aldığımız yere özen göstermeliyiz. Bir de yakıt dolum kapaklarının su geçirmez olduğundan emin olmak gerekir.
Tanklarda yaşanabilecek ciddi diğer bir sorun ise “dizel böcekleri” olarak adlandırılan mikrobiyolojik kirlenmedir. Dışarıdan taşınarak gelen sporların atıkları zamanla yakıt sistemini tıkar. Filtrede siyah, yeşil ya da kahverengi yapışkan bir çamur kötü haberdir. Bu dertten kurtulmak kolay değildir. Biyosit denilen ürünler bu canlıları öldürse de kalıntılarından kurtulmak pek de kolay değildir. Bunlardan korunmanın en iyi yolu nemi ve suyu tanktan uzak tutmak olacaktır.
Aslında tankların çoğunda uygulanmasa da alt tarafta bulunacak bir tahliye vanası bu tür temizlikler için çok yararlı olacaktır. Vanayı açıp birikmiş suyu kolaylıkla tahliye edebilirsiniz. Aksi durumda uygun bir el tipi pompayla dipteki kirli yakıtı çekip gözlemlemek de mümkündür. Tanka ne kadar özen gösterilse de dizelin çok temiz bir yakıt olmadığı düşünülerek filtreler düzenli değiştirilmeli kontrol edilmelidir.