• Cum. Nis 19th, 2024

Tekne dümen sistemleri, tekne sahiplerinin üzerinde tartıştığı konulardan biridir. Genelde tekne dümen sistemleri dümen dolapları ve yeke dümen olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Bu yazımızda iki dümen sisteminin özelliklerinden bahsedeceğiz.

Tekne Dümen sistemleri
Tekne DümenSistemleri

Teknelerin hemen hepsinde dümen sistemi dümen palası ve onu teknenin altından geçen suya göre belirli bir yöne çevirecek düzenekten oluşur. İçten takma dümen palalarında palanın bağlı olduğu dümen mili üzerindeki yeke veya çeyrek kasnakla döndürüldüğü yere kadar teknenin içine uzanır.
Motorlu tekneler ya da büyük yelkenli teknelerde sözünü ettiğimiz çeyrek kasnak mekanik veya hidrolik olarak dümen dolabına bağlanmıştır. Mekanik sistemlerin içeriğinde dişli takımları, makaralar, çelik halatlar da bulunur. Ancak 12 metreye kadar olan yelkenli teknelerde doğrudan dümen palasına bağlı uzun yekelerle de dümen sistemi kullanılması oldukça yaygındır.
Dümen dolapları yekenin havuzluk içindeki salınımı olmaması açısından havuzluktaki serbest alan miktarını arttırırlar. Mekanik olanak sağlanan güç kazancı ile de dümen tutmayı kolaylaştırırlar. Ancak bu sistemler daha karmaşık olurlar ve sık kontrol ve bakım gerektirirler. Ayrıca birçok iyi denizci yeke dümende yelkenlinin dengeli gidişini daha iyi hissettiklerini belirtmektedirler.
Tüm dümen sistemleri içerisinde en basit, sorunsuz ve güvenilir olan dümenler yeke dümenlerdir. Yine de teknenizde dümen dolabı bulunuyorsa sistemde acil durum yekesinin olmasına mutlaka dikkat edin.
Her ne kadar yeke dümenin avantajları fazla olsa da büyük teknelerde dümen dolabı sistemlerinin konforu ve görüş açısının fazlalığı açısından tercih edildiği de bir gerçektir.
Peki, siz hangi dümen sistemini tercih ediyorsunuz? Size göre hangi dümen sistemi daha kullanışlı? Ne dersiniz….

Bir yanıt yazın

Translate »