• Cum. Nis 19th, 2024

Sırtı ile levrek avlamak için, bedene 2/0 no klipsli fırdöndü takılır ve fırdöndüden beş kulaç sonra 3282 1/0-4/0 no iğne bağlanıp yapma yem takılır. Levre Avı için beden 0.40 no, kol 0.26 misinadan yapılır. Bu takımla iyi bir balıkçı 5-6 kg levreği rahatlıkla çekebilir. Bölgede daha iri balıklar varsa takım numaraları orantılı şekilde arttırılmalıdır.
Kullanılan misinalar yeni, şeffaflığını kaybetmemiş ve en iyi kalite misinalardan seçilmesi gerekir. Kullanılan yapma yemler aksiyonu iyi, tümüyle veya kuyruğuyla hareket halinde olan 65 -10Ö mm. Fosforlu, beyaz ve şeffaf simli zargana tipi plastik yemler, (raglou 65-120 mm. Beyaz veya şeffaf simli) ile, 1-2 no parlak kaşıklar veya yapma balıklar olabilir. Takılan yapma yem tekneden 15-20 kulaç salınarak av yapılır.
Denize akan dere ağızlar, kumlu diplerin taşlık bölgeleri, iskele bacakları etrafı, moloz, taşlık sığ koylar,
yosunların su üstüne çıktığı yerler, denizde park halindeki tekne gölgeleri, gündüz avlananların oltalarından dağılmış olan yem etrafına toplanan küçük balıkları yemek için geldiği kıyı şeritleri birer levrek avlağıdır. Kıyıda veya kıyıya yakın ağ çekilen yerlerin etrafları sırtı ile levrek avının yapılacağı ideal yerlerdir.
Levrek avına çıkış saatleri de diğer balıklarınki gibidir. Ancak güneşin dağların arkasına girdiği andan hava kararana kadar olan zaman en iyi zamandır. Deniz hafif çırpıntılı olursa, hem yapma yem fark edilmez, hem de denizin çırpıntısından dolayı havalanan canlıları yemek üzere toplanan küçük balıklara levrek gelir. Bu saatlerde levrek sahile çok yaklaşır; balıkçı tabiriyle, “karnı kumda, sırtı güneşte olur.“ Bizim de teknemizle bu sularda yani 1 m. kadar su yüksekliği olan bölgelerde gezmemiz gerekir. Bu avlakları, sonar veya balık bulucu denen aletimiz yoksa deniz dibinin belli belirsiz gözüktüğü sahillerde, dik yalılarda suyun renginin değiştiği yerler olarak tarif edebiliriz.

Levrek sırtısı çekerken dikkat edeceğimiz en önemli şey teknemizin hızıdır. Hızımız, balığın yemin yapma olduğunu ve misinayı fark edemeyeceği, yetişip yemi kapabileceği hızdır. Eğer yapma balık çekiyorsak, misinada balığın kafa sallamasından dolayı meydana gelen titremenin başladığı hız bizim sırtı çekme hızımız olmalıdır. Plastik yem veya kaşık kullanıyorsak plastik yemin su üzerinde sekmeyeceği hızı kullanmalıyız.
Sırtı çekerken teknede kesinlikle takırtı ve gürültü yapmamalıyız. Balık yakalanınca çıkarılan sesler, o bölgedeki diğer balıkların da ürkmesine yol açar.
Levrek yakalandıktan sonra en önemli şeylerden biri misinayı devamlı gergin tutarak balığın baş alıp ( yan dönmesi ya da kendi istediği yöne gidebilmesi suretiyle ) misinayı kesmesine fırsat vermemektir. Levrek bazen tekneye doğru hamle yapıp iğneyi ağzından atma çabalarına girer; o anda atik davranıp misinanın bolluğunu almak gerekir. Yapma yemler genellikle tam yutulmadığı için balığın misinayı kesme olasılığı çok azdır; ancak balık çok iri ise koparma olasılığı vardır. Bunu önlemekte artık sizin maharetinize kalmıştır. Tekne kenarına kadar getirilen levrek hiç oyalanmadan kepçe ile içeri alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

Translate »