• Per. Nis 25th, 2024

Yelkeni ilk kez tekneye donatacaksanız bu yazımız size göre. Ana yelkeni hazırlamak için kullanacağınız tüm adımları du sayfada bulabilirsiniz. Hazırlanması gereken ilk yelken, ana yelkendir. Yelkeni çantasından çıkarmanız ve hâlen katlı biçimde, ön kısmı üste gelecek şekilde güverteye boylamasına yaymanız gerekebilir. Ana yelkeni hazırlamak için şu adımları takip edin:

1.Balenleri yerleştirin
Ana yelkenin boş balen cepleri olup olmadığını kontrol etmekle başlayın. Şekilde görebileceğiniz gibi, balenler yelkenin arka kısmına ya da güngörmez yakasına saplanan ahşap ya da fiberglas çıtalardır. Balenler, yelkenin kanat şeklini korumaya ve aşırı yapraklanmayı önlemeye yardımcı olur.
Balenin bir ucu daha esnekse, İlk önce o ucu yerleştirin.
Balenlerin emniyette olduğundan emin olun, böylece yelkenler yapraklandığında (pırpırlandığında) ceplerinden düşmezler. Yelken üreticileri, balenleri ceplerinde tutmak için bantlar veya velero (cırt bant) gibi pek çok farklı sistem kullanır.

2.Alt yakayı geçirin
Bumbaya yalnızca köşelerden bağlanan gevşek alt yakalı bir ana yelkeniniz varsa, bu adımı atlayıp 3. adım ile devam edebilirsiniz.
Eğer yelkeninizin alt yakasında kendisine iliştirilerek dikilmiş bir halat varsa (bazen kumaşla kaplanır), yelkenin alt yakasını bumbanın üzerindeki kanala sokun. Iskota köşesi (yelkenin alt arka kısmı) ile başlayın ve yelkeni bumbanın başından kıç taralına doğru çekin. Bu aşama genellikle iki kişiyle gerçekleştirilir – biri, halatı kanala sokarken diğeri de yelkeni tutar ve halatın geçişine yardıma olur. Bir alt yaka halatı yerine, bazı ana yelkenlerde, alt yaka halatına benzer olan, bumbadaki kanala yerleştirilen ve alt yakada bulunan pek çok küçük plastik veya metal kayış bulunur.

3.Karula köşesini bağlayın
Ana yelkenin karula köşesi (alt ön köşe), genellikle bumbanın önünde yer alan bir mafsala veya kaz boynuna (bumbayı direğe bağlayan parça) bağlanır. Ana yelkeni hazırlamak kulağa “… kalça kemiğiniz, uyluk kemiğinize bağlıdır” der gibi gelir. Ancak bizimle kalın; bütün parçalar bir araya geldiğinde her şey anlaşılır olacak.
Yelkenin her üç köşesinde, onları uygun kontrol halatlarına veya teçhizatlara bağlamanızı sağlayacak matafyonlar, yani yuvarlak delikler vardır. Matafyon, yelkene dikilen plastik veya metal bir çemberdir. Yaygın olarak, bir ya da daha fazla köşeyi uygun parçalara bağlamak için kanca (kapalı bir metal kanca) kullanılır.

ana yelkeni hazırlamak

4.Iskota köşesini bağlayın
Daha sonra, bumbanın kıçında kalan arka yakaya ıskota köşesini (genellikle bir kanca yardımıyla) bağlayın. Arka yaka, bumbanın kıçında bulunan ve ana yelkenin alt yakasının gerginliğini ayarlayan bir kontrol sistemidir.
Bazı küçük dingi tekneleri (genellikle 16 feet’ten ya da 5 metreden küçükler), ana yelkeni hâlihazırda çekilmiş ve yapraklanır halde suya indirebilirsiniz. Bu teknelerde, rıhtımı terk etmeden önce yapmanız gereken son şey ıskota köşesini bağlamaktır. Ancak çoğu teknede, ana yelkeni çekmeden önce bu yelkenin alt köşelerini (karula köşesi ve ıskota köşesi) bağlamak, en kolay iştir. Iskota köşesini arka yakaya bağladıktan sonra, arka yaka halatını tam çekin ve emniyete alın.

5.Mandarı bağlayın
Yelkeni direğin üstüne çekmek için mandar kullanmanız gerekir. Mandar, yelkeni havuzluktayken direğin üzerine kaldırmanızı sağlamak için donatılmış, yelkenin üst köşesine (mandar köşesi) bağlanmış bir halat veya teldir.
Mandarı bağlamadan önce, iyice gerin ve halatı direğin üstüne kadar takip ederek yukarı bakın. Katları ve dolaşıklıkları, mandarı yelkene bağlamadan önce açın. Mandar, yelkenin üst köşesine bir kanca veya tercihen izbarço bağı olmak üzere bir düğümle bağlanır
Her zaman mandarın güvenli bir şekilde bağlandığından emin olun. Kancayı pimli vida ile sıkıştırmak için pense kullanın veya izbarço bağının güvenilir olduğundan emin olun.

6.Ana yelkenin orsa yakasını önceden besleyin
Orsa yakasını beslemek, direğin arka köşesinde, bumbanın hemen üstünde bulunan oluğa orsa yakasının üst köşesini geçirmek anlamına gelir – tıpkı yelkenin alt yakasıyla ilgili tarif ettiğimiz gibi. Bazı teknelerde, yelkeni kaldırmadan önce yelkenin üstündeki ilk yakayı veya iki yakayı direğe geçirirsiniz. Diğerlerinde ise, yelkenin üst yakasını güvertede tutarak ya da bumbaya bağlayarak mandan kullanmazsınız ve yelkeni kaldırana kadar beklersiniz.

Bir yanıt yazın

Translate »