• Cum. Nis 19th, 2024

Zehirli boya kullanımı tekneler için zorunluluklardan biridir. Gövdesi kekamozlarla dolu bir tekne görüntüsünü bir yana bırakın hem hız kaybedecek hem de daha fazla sürtünme dolayısı ile yakıt tüketiminin artmasına yol açacaktır. Peki, zehirli boya sürülecek ancak hangi tip zehirli boya kullanacaksınız. Bu yazıda zehirli boya tipleri ve zehirli boya tiplerinin avantaj ve dezavantajlarından bahsetmeye çalışacağız. Yaygın olarak kullanılan iki tip zehirli boya çeşidi vardır. Sabit olanlar ve zamanla dökülenler. Sabit boyalar su ile temas ettiklerinde yavaşça içerisindeki biyositin çözülmesi ile işlev görürler. Çözülen tip boyalar ise daha düşük düzeyde toksin içeren ancak sabit bir hızda dökülerek temiz bir tabakanın ortaya çıkmasına yani yapışan istenmeyen canlıların dökülmesi ile işlev görürler.

Zehirli Boya Uygulama

Sabit Zehirli Boyalar: Bu tip boyalar su ile temasla işlev görmeye başlarlar. Hızlı tekneler ve yarış tekneleri için idealdir. Ancak su dışında fazla kaldığı taktirde bu tip zehirli boyalar özelliklerini kaybederler. Zehirli boyaların her sezon tekrarlanması ile boya tabakası kalınlaşır ve kazınması gerekebilir.
Sabit Boya Tipleri:

  • Modifiye Epoksi: Bu tip zehirli boyalar sert ve dayanıklıdır. Değişik su tiplerinde işlev gösterirler. Biyosit açısından yüksek içeriğe sahip bu zehirli boyalar ılık sular ve kirlenmeye daha duyarlı bölgelerde tercih edilebilir.
  • İnce Film (Teflon) Boyalar: Organizmaların bu tip yüzeylere tutunası zordur. Çok düzgün bir yüzey elde etmek için ideal tip zehirli boyalardır. Ancak içerdiği biyosit miktarı az olduğundan tatlı su kullanımına daha uygundur.
  • Vinyl Tip Boyalar: Sert ve dayanıklı boyalardır. Tuzlu suda ince film boyalardan daha başarılıdır. Cilalı hoş bir görüntü sergilerler.

Çözünen Tip Zehirli Boyalar: Bu tip zehirli boyalar su dışında kalsa da özelliğini kaybetmez. Su dışında fazla zaman geçiren bir tekneniz varsa (karada kışlama) bu zehirli boya tipi size uygundur. Ancak olumsuz yönleri ise tekne su üzerinde hareket etmeden işlev görmemeleridir. Zamanınızın çoğunu limanda geçiriyorsanız boyanız fazla işe yaramayacak demektir.
Çözünen Boya Tipleri:

  • Dökülen Tip: Tekne hareket ettikçe dökülerek işlev gören zehirli boyalardır. Boyanın bir katmanıyla birlikte kekamozlar dökülür ve tekne altı temiz kalır.
  • Kopolimer Tip: Çözünen boya içeriğinde biyositlerin bulunduğu boya tipidir. Bu tip boya su ile temas ettiğinde kimyasal reaksiyon başlar. Kopolimerler dökülen tiplerden farklı olarak limanda da işlev görürler.
  • Melez Tip Boyalar: Sabit boya ile çözünen zehirli boyanın karşımı olan bu tip boyalar da oldukça iddialı olarak piyasada yer almaktadır.

Genel olarak dökülen tip zehirli boyalar ucuz ve her sezon yenilenmesi gereken ürünlerdir. Su bazlı tipleri daha az koku ve temizlik açısından yaygınlaşmaktadır.
Diğer Zehirli Boya Tipleri:

  • Kalaylı Zehirli Boyalar: Bu tip zehirli boyalar çoğu ülkede yasaklanmıştır. Doğal yaşama zararlarından dolayı kullanımı kısıtlanmıştır.
  • Coppercoat: Özel geliştirilmiş iki komponentli epoksi reçine ve %99 saf bakır içerir. Uygulaması karmaşık ve zaman alıcı bir boyadır. Doğru oranlarda karıştırılmadığında yeterli verim alınamaz.
  • Ultrasonic Sistem: Elektronik bir seçenek olarak sunulan ultrasonik ses dalgaları ile işlev gören bu tip ürünler geliştirilmeye ve denenmeye devam ediliyor.

Zehirli boya kullanımı ve uygun boya seçimi verimlilik açısından çok önemlidir. Sizin teknenize uygun olan boyayı seçmek açısından zehirli boya tiplerini kısaca tanıtmayı amaçladık. Yararlı olması dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Translate »