• Sal. Nis 23rd, 2024

Çoğu yelkenli teknenin (rüzgâr sörfleri hariç) kıçının altına takılan ve dönen yüzgece dümen palası denir. Dümen palası tam da düşündüğünüz şeyi yapar. Tekneye yön verir. Çoğu yelkenli teknenin orta kısmının altında, omurga veya hareketli salma adı verilen ikinci ve daha büyük bir yüzgeç vardır.
Hem sabit omurganın hem de hareketli salmanın ana amacı, rüzgârın şiddetinin tekneyi yanlara kaydırmasını önlemek ve teknenizi kaldırarak rüzgâra daha yakın seyretmesini sağlamaktır. (Yelken yaparken, yelkenler ve salma kanat gibi hareket ederler. Birkaç istisna olsa da eğer yüzgeç sabitse (hareket etmiyorsa) ve kurşun gibi ağır bir malzemeden yapılırsa, buna genel olarak sabit omurga adı verilir. Ancak yüzgeç hafif ve içeri çekilebilirse, bu genel olarak salma omurga olarak adlandırılır.

yelkenli teknelerde salmalar
Sabit omurgalı tekneler, sabit omurgalı teknelerin gövdelerinin altında safra amacıyla bulunan sabit, ağır kurşun yüzgeçleri, yani salmaları vardır. En küçük sabit omurgalı tekneler, model yelkenli teknelerdir (bazıları telsizle kumanda edilir) ancak yolcu taşıyan sabit omurgalı tekneler genel olarak 20 feet’ten (6 metre) daha uzun teknelerdir.
Dingi tekneler: Dingi tekneler, safralı spor salma kuzenlerine göre genel olarak daha hızlı yanıt veren çevik ve küçük yelkenli teknelerdir. Ancak dikkat Dingi tekneler alabora olabilir, yani devrilebilir. Omurgadaki safra ağırlığı yerine, içeri çekilebilir hareketli salma adı verilen daha hafif yüzgeçleri vardır. Hareketli salmaya, eğer salma, konumuna ve hareketine göre dikey olarak içeri çekilebiliyorsa torpil salma da denir (veya salma, teknenin yanına monte ediliyorsa borda sarkıtma salması denir). Çoğu Dingi teknelerin uzunluğu 8 ila 20 feet (2,5 ila 6 metre) arasında değişir.

Bir yanıt yazın

Translate »