• Per. Nis 25th, 2024

TROPİK FIRTINA: Güney Atlantik dışında tüm okyanuslarda, tropik enlemlerde meydan gelen kuvvetli fırtınaya “tropik fırtına” adı verilir. Tropik Fırtına Ekvatorda hiç görülmez, ekvatorun 8 derece çevresinde ise çok seyrek görülürler.

Oldukça ufak fakat yoğun alçak basınç merkezlerinden oluşan bu fırtınalar, güney yarımkürede saat yönünde kuzey yarımkürede ise saat yönü tersinde, genelde orkan şiddetinde (64 knot ve üstü) eserler. Bu rüzgâr her zaman çok dalgalı deniz ve yağmur ile birlikte gelir ve su üstünde uçuşan köpük ve yağmurla görüş neredeyse sıfıra düşer. Bu fırtına sisteminin hareket hızı herhangi bir alçak basınç sisteminde olduğu gibi 25 knota kadar çıkabilir ve yine her sistemde olduğu gibi tropik fırtınaların merkezinde, fırtına gözü olarak bilinen sakin ve rüzgarsız bir bölge vardır. Ufak ve yoğun olmaları nedeni ile çok büyük bir tahrip güçleri vardır. Herhangi bir alçak basınç merkezinde olduğu gibi bu fırtınaların yeri de Buys Ballot Kuralının uygulanması ile bulunabilir.

Tropik fırtına sezonu kuzey yarımkürede, ağustos ve eylülde en yoğun olmak üzere haziran – kasım arası, güney yarımkürede ise şubat ve mart en yoğun olmak üzere aralık – mayıs arasıdır. Bu genel kurala istisna oluşturan tek bölge, tropik fırtınaların, musonların değişim zamanı olan mayıs haziran ve ekim kasım arası estiği Arap Denizi’dir.

Tropik fırtınaların farklı okyanuslarda farklı isimleri vardır:

1-      Kuzey Atlantik’in batısı, Kuzey Pasifik’in doğusu ve Güney Pasifik’in batısında “harikeyn”,

2-      Arap Denizi, Bengal Körfezi ve kuzeybatı Avustralya kıyılarında “siklon”,

3-      Kuzey Pasifik’ in batısında “tayfun” olarak adlandırılırlar.

 

 

 

Bir yanıt yazın

Translate »