• Cum. Nis 19th, 2024

Özellikle yaz aylarında gazetelerde sık okuduğumuz haberlerden biri de bir yerlerde teknelerin karaya oturduğu ile ilgilidir. Özellikle bilinmeyen sularda seyir yaparken bölge hakkında yeterli bilgi edinilmeden çıkılan seyirler ya da henüz yeterli tecrübe olmaksızın ihtiyatsızca yapılmış seyirlerde karaya oturma ihtimali her zaman vardır. Aslında bu tecrübeli ya da tecrübesiz her denizcinin başına gelebilecek bir durumdur. Bu yazıda teknenin karaya oturması durumunda yapılacaklardan bahsedeceğiz.

Karaya Oturma
Karaya Oturmuş Tekne

İlk yapılacak olan motoru hemen durdurmak olmalıdır. Bunun iki nedeni vardır. Öncelikle motora ve pervaneye zarar vermemek ve soğutma suyu girişinden motorun dipteki çamuru emmesine engel olmak. Eğer tekneniz bir yelkenliyse yelkenleri indirip, dümen palasını kaldırın. Hareketli salma varsa onu da kaldırın.
Şimdi sıra su sızıntısı olan bir yer olup olmadığının kontrolünde. Hasar yoksa iyi haber ancak tekne su alıyorsa kurtarmaya çalışmak teknenin batmasına neden olabilir. Deliği uygun bir şeyle (bez, can yeleği vb.) kapatmaya ve su girişini azaltmaya çalışın. Bu arada mürettebata can yeleklerini giyin talimatını verin.
Motor dıştan takma veya stern drive tip ise motoru kaldırın. Eğer çok sert bir karaya oturma olayı değilse çapa yardımıyla kurtulmaya çalışabilirsiniz. Geliş yönüne atacağınız çapa halatını çekerek kurtulmak genelde mümkün olabilir. Eğer bu sonuç vermiyorsa iki seçeneğiniz var demektir. Birincisi yardım çağırarak tekneyi çektirmek. İkinci çözüm ise vaktiniz varsa bekleyip gelgit sayesinde teknenin yükselmesini beklemek. Yani çözümü doğaya bırakmak.
Denizcilikte her zaman önleme çok daha ucuz ve güvenli bir yoldur. Bu da bilgi, deneyim ve biraz araştırmayla yapılabilecek bir şeydir. Bilmediğiniz sularda yol almadan önce mutlaka bilgi edinin, bölgeyi bilenlere sorun.

Bir yanıt yazın

Translate »