• Cum. Nis 19th, 2024

Teknede yakıt ikmali tekne güvenliği açısından bakıldığında birincil önem taşıyan konulardan biridir. Teknelerde kullanılan yakıtın teknenin yakıt deposuna güvenli şekilde aktarılması çok önemli. Teknede yakıt transferi hem güvenlik hem de seyirde bir sorun yaşamamak adına birtakım prosedürleri gerektiriyor. Bunlardan bazıları:

Teknede Yakıt İkmalinde Temel Kurallar:

Teknede yakıt ikmali yaparken en önemlisi motor mutlaka kapalı olmalıdır. Genelde bir çok teknede yanlış olmasına karşın akülerle yakıt deposu aynı yerde depolanır. Bu özellikle çıkabilecek bir kıvılcımın yakıt buharıyla buluşması sonucu tehlikeli şekilde yangın ya da patlamalara sebep olabilmektedir. Özellikle benzin çok hızlı buharlaşan bir yakıttır. Yaz aylarında artan sıcaklığın da etkisiyle bu buharlaşma çoğalır ve tehlike artar. Yakıt dolumu yapılırken bu durum da göz önüne alınmalıdır.  Bununla birlikte alevlenmeye neden olabilecek hiç bir materyal bulunmamalıdır çevrede.(Sigara, yüksek ısı, yanan bir ocak vs)

Genelde en büyük tehlike sigara kaynaklı olabilir. Sigara tiryakileri herhangi bir iş yaparken bir taraftan sigara içmeye devam edebilirler. Bu öyle otomatikleşir ki bazen kişi yakıt doldurduğunu farketmeden sigara içmeye devam edebilir. İşte kıyamete davetiye çıkarmak teriminin karşılığı budur.  Ayrıca yakıt ikmali sırasında ortam iyi havalandırılmalı, böylece yakıt buharının tehlikesi minimuma indirilmelidir. Yine ülkemide teknelerde fazla bulunmayan ve önem verilmeyen donanımlardan biri de yakıt depolarının bulunduğu ortamın havalandırılması için fan (blower) kullanılmamasıdır. Biriken yakıt buharının ortamdan uzaklaştırılması için oldukça önemli bir donanımdır. Yakıt buharı havadan ağır olduğu için teknenin alt bölümlerinde, sintinede birikir. Ateşleme sırasında da genellikle bu buhar büyük tehlike yaratır.

Bu işlem sırasında elektrik anahtarları kullanmamaya, dökülen, taşan yakıtın hemen ortamdan uzaklaştırılmasına, portatif tankların mümkün olduğunca karada doldurulmasına, telaşsız ve mümkünse teknede yolcular, misafirler yok iken yapılması riskleri azaltacaktır. Hatta mümkünse teknenin daha stabil olduğu yerlerde dolum yapılması da güvenliği arttıracaktır. 

Yakıt taşıma bidonları da standartlara uygun olmalı. Herhangi bir bidonla taşınan yakıt, çözücü etkisiyle hem bidona hem de yakıta zarar vererek istenmeyen motor arızalarına sebep olabilir.

Bu yazımız ilginizi çektiyse “Tekne Yangınları” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »