• Cts. Nis 20th, 2024

Tekne genel olarak maliyetli bir araçtır. Ancak bu maliyetleri azaltmanın bazı yolları da yok değildir. İşte tekne sahipleri için bazı tasarruf ipuçları:

1- Marinada bağlı tekneniz varsa kontratını uzun vadeli yapmayı tercih edin. Genelde bu tip bir yaklaşım daha ekonomik bir bağlama bedeliyle sonuçlanır.

2- Elektriği doğal yollardan elde etmeye çalışın. Rüzgâr jeneratörü veya güneş panelleri gibi alternatifleri deneyin. Elektrik için motor çalıştırma sürenizin azalması yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

3- Bağlama halatlarınızın durumunu düzenli kontrol edin. Koparak bir kazaya ve dolayısı ile bir masrafa yol açmasınlar.

4- Tekneler güneş ve nemden olumsuz etkilenirler. Özellikle yelkenleri sürekli güneşe maruz bırakmayın. Uzun süre kullanmayacaksınız yelkenleri bakım yaparak kaldırmaya özen gösterin.

5- Arma bakımı ve ayarlarını düzenli yapın ve kontrol edin. Korozyona karşı direk tepesindeki donanımı (seyir fenerleri, rüzgâr ölçer, telsiz anten vs.) koruyun.

6- Güvertede tik kaplama varsa bakımı düzenli yapılmalı. Tik kaplamayı yenilemek pahalı bir iştir. Ayrıca sintineyi kuru ve temiz tutmayı ihmal etmeyin.

7- Zehirli boya seçiminde de dikkatli olun. En pahalı ürünü almak yerine biraz araştırmayla aynı sonucu daha ekonomik ürünlerle elde edebilirsiniz.

8- Irgatı düzenli olarak tatlı su ile yıkayın. Arada söküp bir bakım yapmak yararlı olur. Lumboz ve heçlerin de contalarını kontrol edin.

9- Akü konusunda da eğer mümkünse bakım gerektirmeyen akü kullanın. Bakım gerekenlere ise adı üstünde düzenli bakım uygulayın. Akülerin belirli bir dolma boşalma süreleri vardır. Gereksiz yere doldurma boşaltma yapmayın.

10- Aydınlatmada led ampuller kullanabilirsiniz. Bir de uzun süre kullanılmayacak elektronikleri nem almayacak şekilde kaldırın. Arıza eşittir masraf.

11- Bağlantı yerlerini korozyona karşı spreyleyin. Genelde çalışmama sebepleri korozyondur.

12- Tekne kullanılmadığı zamanlarda kabin içerisinde hava sirkülasyonu için solar fanlardan yararlanabilirsiniz.

13- Gerekli olmadıkça motorla seyir yapmamak tekne yelkenliyse dikkat edilmesi gereken bir durum. Motor çalıştıracaksanız da ekonomik devri tercih edin.

14- Uzun süre motoru kullanmayacaksanız, yakıt deposunu dolu tutun. Bu depoda nem ve su oluşumunu azaltır.

15- Tekne karaya alındığında mutlaka yakıt deposu temizlenmeli.

16- Yakıtınızı güvenilir yerlerden temin edin.

17- Yemeklerinizi mümkün olduğunca teknede yapmaya çalışın. Teknenizin mutfağını geliştirin. Teknede yemek çok keyiflidir.

18- Seyir halinde oltanız suda olsun. İyi bir av ve ekonomik bir öğün oltaya takılabilir.

19- Marinalar yerine arada bir alargada kalabilirsiniz.

20- Yanınızda yedek mazot, yağ filtresi, impeller, alternatör gibi yedekleri bulundurursanız ve bunları basitçe değiştirmeyi öğrenirseniz emin olun epeyce tasarruf edersiniz.

21- Bakımları zamanında yaptırın. Yapabiliyorsanız kendiniz yapın.

22- Bazı marinalarda ikinci el malzeme satışları düzenlenir. Buralardan çok ekonomik ekipmanlar alabilirsiniz.

23- Aynı şekilde işe yaramayan donanımı da satabilir ve bu parayı yine tekneniz için harcayabilirsiniz.

24- Son olarak her gördüğünüz yeni çıkan aleti satın almaya çalışmayın.

Bir yanıt yazın

Translate »