• Cts. Nis 20th, 2024

Teknede her kaynak ile ilgili sınırlılıklar yaşıyoruz. Bunların belki de en önemlisi elektriktir. Teknede kullandığımız elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi akülerden sağlıyoruz. Aküleri de genellikle motorun alternatör aracılığı ile ürettiği elektrik ile dolduruyoruz. Ancak sık ve uzun seyirler yapmıyorsanız sadece aküleri doldurmak için motor çalıştırmak çok da ekonomik bir yol sayılmaz. Motor çalıştırarak akü doldurmak yakıt tüketimi, gürültü ve çevreye gereksiz bir kirliliği de beraberinde getirir.
Temiz, sessiz ve ekonomik bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi amatör denizciler için çok uygun bir alternatiftir. Kurulumu kolaydır. Ülkemizde de güneşin bol olduğunu düşünürsek verimlilik ile ilgili de bir sıkıntı yaşamayacağımız söylenebilir.
Güneş paneli kullandığınızda tekneye geldiğiniz anda zaten aküleriniz dolu olacaktır. Ayrıca doldurmak için seyir yapmanıza gerek olmaz. Bununla birlikte gün içindeki tüketiminizi de karşılayarak enerji sorununuza çözüm olacaktır.
Güneş panelini teknede kullanmaya karar verdiyseniz ilk iş olarak. Ne kadar güçte bir panel ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Bu konuda biraz araştırma yaparak uygun paneli bulabilirsiniz.
Güneş panelleri monokristal ve polikristal tip olarak iki çeşitte sunuluyor. Monokristal panellerin verimliliği daha fazla olmakla birlikte fiyatları da polikristal panellere göre biraz daha fazla. Ülkemizde güneşin bol olmasında dolayı polikristal panellerin de yeterince tatmin edici olacağı düşünülmektedir.
Güneş paneli kurulumu için gerekli olan donanım;
Güneş Paneli,
Solar Şarj Regülatörü
Konnektörler
Solar Kablo
Bu malzemelerin tamamını aldıktan sonra işiniz kolay. Solar paneli günesi en çok alabileceği noktaya yerleştiriyoruz. Panel montajını yaparken tekneden biraz yükseltmekte fayda var. Aşağıda bırakacağımız alan hava akımını sağlayarak panelin fazla ısınarak verim kaybetmesini önlemek adına iyi olacaktır.
Paneli yerleştirdikten sonra konnektörler aracılığı ile birleştirdiğimiz solar kabloyu şarj regülatörüne kadar ulaştırıyoruz. Ancak hemen bağlamıyoruz. Önce akü ile şarj regülatörü arasındaki bağlantıyı yapıyoruz. Bu bağlantı gerçekleştikten sonra panelden gelen artı ve eksi kutupları da regülatöre bağlayarak işlemi tamamlıyoruz. Herşeyi doğru yaptıysak sistem hemen çalışmaya başlayacaktır. Kurulum sırasında mutlaka solar kablo kullanmaya özen gösterin. Aksi halde normal elektrik kabloları kullanırsanız voltajda sürekli değişiklikler gözleyebilirsiniz ki bu da sağlıklı bir sistem kurmadığınıza işarettir.
Bol güneşli ve bol enerjili tekne günleri diliyoruz…

Bir yanıt yazın

Translate »