• Cum. Nis 26th, 2024

Teknede emniyet kemerleri daha çok yelkenli teknelerde kullanılan güvenlik ekipmanlarındandır. Özellikle kötü hava seyirlerinde çok önemli olan bu ekipmanların kullanımı ile ilgili ipuçlarını ve işinize yarayacak kuralları bu yazımızda bulabilirsiniz. Emniyet (can) halatı, teknede (genellikle yelkenli bir teknede) baştan havuzluğa kadar uzanan bir halat veya teldir. Orada bulunmasındaki tek amaç tekneye bağlı kalmanızı sağlayarak kötü havalarda sizi denize düşmekten korumaktır.
Emniyet kemerinizin kayışını emniyet halatına yaylı kancasıyla bir kere taktığınızda, teknenin başından kıçına halat boyunca gidip gelebilir, tekneye de hep bağlı kalmış olursunuz. Bu iş tıpkı arka bahçenizde gerilmiş bir tele zincirinden bağlı köpeğinizin iki nokta arasındaki koşuşturmasına benzer.
tekne emniyet kemeri emniyet halati
İdeal olarak emniyet halatının teknenin ortasında baş-kıç ekseninde olması gerekir ama; eğer öyle bir şey mümkün olsaydı emniyet kemerinin kayışı da tekneden denize yuvarlanmanızı önleyecek kadar kısa yapılabilirdi. Ancak direğiniz, pupa palangası, kamara tavanı, dingi veya can salınız tam da yolun ortasında durarak işleri karıştırırlar. O yüzden her zamanki gibi bir orta yol bulunarak, yan güvertelerden baş üstünde buluşacak şekilde iki tane emniyet halatı donatılır.
Bu şekilde yerleştirilmiş emniyet halatlarına bağlandığınızda, kayış denize uçup gitmenize engel olacak kadar kısa olmaz (çok geniş bir tekneniz varsa başka). Emniyet halatları kıçtan 1,5 metre kadar kısa tutulur, böylece denize düştüğünüzde teknenin peşinde değil yanında sürüklenirsiniz.
İşin ideali, bir kısa diğeri uzun iki kayışınızın olmasıdır (uzunu 1,8 metreden uzun olmamalıdır); bu şekilde dingi gibi büyükçe bir engelin etrafından önce boştaki emniyet kayışını takıp sonra diğerini çözerek, sürekli bağlı durumda emniyetli bir şekilde dolaşabilirsiniz.
Emniyet halatlarınız en az, emniyet kemeriniz ve kayışınız kadar sağlam olmalıdır. Kabinin yan taraflarına bağlanabiliyorlarsa genellikle, çıplak paslanmaz çelik tellerden yapılmış olurlar. Güvertede ayağa dolaşmaları durumunda, 25 mm. genişliğinde dakrondan örülmüş yassı şenden kullanmak daha iyi olur. Yassı olduklarından zemine yapışık duracaklardır.
Naylon örgülü halatlar daha kolay bulunur, ama çok fazla esnediklerinden emniyet halatı olarak tavsiye edilecek şeyler değildirler.
Dakron örgü yerine dakron halat kullanırsanız, armadaki normal halatlardan bir bakışta ayırt edilebilecek şekilde farklı olmasına dikkat edin. Emniyet kemerinizi boştaki bir flok ıskotasına takmanın size hiçbir yararının olmayacağını da hatırlatalım.
Bir emniyet kemerinin en belli başlı görevi öncelikle denize düşmenizi engellemesidir. Bu emniyet halatına veya baş kıç doğrultusunda yerleştirilmiş ayrı ayrı mapalara takılı kısa bir kayışla sağlanabilir. Ancak bu yöntemle genellikle birçok donanım ve araç gereç yolunuza çıkacaktır.
Eğer sancak ve iskele güverteleri boyunca ve kamara yükseltisine yakın giden emniyet halatlarını kullanmayı seçerseniz bunların aynalığın 1-2 metre önünde sonlanmış olduklarından emin olun. Böyle yaparsanız suya düştüğünüzde, kıçta değil bordada sürüklenir, kolaylıkla güverteye çıkabilirsiniz.
Emniyet kemerleri kötü havanın ilk işaretiyle kuşanılmalıdır ama sıklıkla öyle yapılmaz ve ani bir kaçakta yelkenler emniyet kemerlerinin verdiği güven olmaksızın küçültülmek zorunda kalınır.
Denizde kötü havalarda, özellikle de geceleri, havuzluğa tamamen çıkmadan önce emniyet kemerinizi oralardaki sağlam bir mapaya takın; böylelikle siz daha açılıp kendinize gelemeden, gelip vuran bir dalga sizi denize süpüremeyecekıir.
Emniyet kemerinizi ani bir yükü karşılayacak şekilde tasarlanmamış olan vardavela tellerine asla ve asla takmayın.
Kayışın göğsünüze takılı yaylı kilidini açarak kendinizi serbest bırakabilmeniz önemlidir; aksi takdirde tekne alabora olup ters vaziyette bir süre kaldığında, su altında bağlı kalma olasılığı kuvvetlidir. Yaylı kilidinizi önceden yük altında açabilmeyi deneyin; kilidin bırakma halkasına bağlı kısa sicim bu işe yardımcı olacaktır. Karabinalar, yük altında açılamayacağından, kayışınızı emniyet kemerinize takmak için kabul edilebilir bir araç değildir.
Emniyet kemerinin göğüs kayışı, koltuk altlarınızın 2,5 – 5 santim altında olmalıdır. Kadınların emniyet kemerlerini daha dikkatli seçmeleri ve göğüs kayışı göğüs altından olan türlerini takmamaları gerekir. Denize düştüğünüzde ve kayış sonuna eriştiğinde, emniyet kemeri yukarı doğru ciddi bir darbe yaratır.
Bazı şişebilir can yelekleri ve sert hava ceketlerinin kendi emniyet kemerleri olur. Kötü hava yaklaşıp onları giydiğinizde emniyet kemeriniz de hazır olacağından çok mükemmel şeylerdir.

Bir yanıt yazın

Translate »