• Sal. Nis 23rd, 2024

Teknede çöp konusu sıkça gündeme gelen konulardan biridir. Deniz kültürüne sahip olan herkes teknede çöp yönetimi konusunda hassas olmalıdır. Teknede elbette çöpleriniz olacaktır. Miktarı da artacaktır. Ancak bu çöpler dolu olduklarından daha fazla yer kaplamayacaklarından dolayı teknede çöp taşınması imkânsız bir hal alamaz teorik olarak. Örneğin bir pet şişe çöp olduğunda boşalacak, boşaldığında sıkıştırılarak saklanırsa daha az yer kaplayacak. Sonuçta teknede günler geçtikçe çöp miktarı artacaktır ancak depoladığınız yiyecekler ve içecekler azalacağından yer sıkıntısı olmayacaktır. Ancak burada doğru paketleme, teknede çöp için uygun istifleme konusuna dikkat etmek gereklidir. Paket şeklindeki çöpler iyice sıkıştırılarak çöpe bırakılırken yemek artıkları da bozulmadan derin sularda (12 Mil – 40 metre gibi) denize bırakılabilir. Doğal olarak tüketilecek olmalarından dolayı sorun olmayacaktır.

Teknede Çöp Yönetimi
Teknede Çöp Yönetimi

Teknede çöp sorunun çözmek için değişik kuruluşlar (Turmepa gibi) ve bazı muhtarlıklar çalışmalar yapıyorlar. Ancak onlara denk gelmeyince çöpüne sahip çıkmak deniz kültürünün bir parçası olmalıdır.
Çöpleri depolamaya gelince sıkıştırdıktan sonra teknede çöp kovanıza göre olan çöp torbalarının ağzını sıkıca bağlayıp daha büyük ve yine ağzı bağlanabilir çöp torbalarına koyup teknedeki derin depolama alanlarında saklayabilirsiniz. Böylece koku ve sızıntı olma ihtimali de azalır. Plastik şişelerin havasını alın ve küçültün, sıkışmayan kapları da yine teknede çöp koymak için kullanıp atın. Burada anlaşılacağı üzere temel prensip çöp torbanızda hava boşluklarınızın kalmaması olmalıdır.
Tekne ve gemilerden kaynaklanan kirliliğe engel olmak için uluslararası Marpol anlaşması yapılmıştır. Marpol uyarınca tüm Akdeniz bölgesi “Özel Bölge” olarak adlandırılıyor ve Ege, Marmara, Karadeniz’i içine alan bir bölgeyi belirtiyor.
Bu özel bölgede

  • Her türden plastik ve sentetik maddeler, sentetik halat, balık ağı, plastik çöp torbaları ve yanmış plastiklerin torbalarının denize atılması
  • Kâğıt da dâhil olmak üzere her türlü çöp, paçavra, kumaş, metal, cam, seramik eşya, şişe, fincan, tabak, halı, paspas, ambalaj malzemelerinin denize atılması
  • Yemek artıklarının kıyıdan 12 knot açığa kadar denize atılması yasaklanmıştır.

Bu kurallara uymayanlar hakkında 2872 sayılı çevre kanunu uyarınca idari para cezası ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca hapis cezası uygulanır.
Evet, kimse yakınlarında çöp ve çöp kokusu duymak istemez. Ancak kurallarına göre teknede çöp depolandığında bu durum sorun olmaktan çıkacak daha konforlu bir seyir yapma imkânı bulunacaktır. Çöplerin atıldığı çoğu koya teknelerden başka gelen yoktur. Oraya yine siz ve sizin gibi yatçıların geleceğini, çöpün olduğu yerde sinek ve böceklerin de eksik olmayacağını unutmayın.

Bir yanıt yazın

Translate »