• Per. Nis 25th, 2024

Bu yazımızda teknede çatışma durumu ve sonrasında yapılması gerekenler adım adım ve maddeler halinde anlatılıyor.
Tekne trafiğinin yoğun olduğu yerlerde maalesef trafik kazalarını da beraberinde getirebiliyor. Denizcilikte “çatışma” adı verilen bu durumda neler yapılacağı konusu da arada bir tekrar güncellenmeli.

1- Her zaman öncelikle can emniyeti düşünülmeli. Hem kendi tekneniz hem de olası çatışacağınız teknede bulunan insanların güvenliğini sağlamaya çalışmak ilk amaç olmalı. Hangi tekne daha iyi durumda ise o teknede bulunanlar diğer teknede olanlara yardımcı olmalıdırlar.
2- İkinci önemli nokta tekenin su yapma durumu kontrol edilmelidir.
3- Eğer tekne su alıyorsa hemen suyu kesmeye ya da azaltmaya çalışmak esas konudur. Bu değişik şekillerde yapılabilir. Ancak daha önceden böyle bir durumda neler yapacağınız ile ilgili bir fikriniz mutlaka olsun. Eylem planının olması her zaman zaman kazandırır.
4- Teknede su birikimi varsa öncelikle sintine pompası, kova, gibi araçlarla boşaltılmaya çalışılmalıdır.
5- Su alma kesilemeyebilir. Bundan ziyade su alma hızını azaltmaya çalışmak öncelikli olmalıdır.
6- Eğer tekne batacak duruma gelme pozisyonunda ise işte bir karar anı gelmiş demektir. Teknenizi iyi tanıyorsanız ne kadar zamanınız olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu noktada tekneyi terk ya da kıyıya ulaşmaya çalışma gibi alternatifleri değerlendirip hemen eyleme geçmek en iyisidir.
7- Yardım gerektirecek bir durum varsa VHF 16 kanaldan derhal yardım isteyiniz.
8- Son olarak tekneyi terk durumunda dahi tekne batmadığı takdirde teknenin yanından ayrılmamanız gerektiğini unutmayınız. Tekne sizi terk etmeden siz onu terk etmeyiniz. Teknenin üzerinde olmasanız dahi yakınında olmak sizi kurtarmak için çabalayanların size ulaşmalarında kolaylık sağlayacaktır.
Herkese kazasız, belasız günler dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Translate »