• Pts. Nis 29th, 2024

 Teknelerdeki temel enerji kaynaklarımız olan aküler, birçok noktada kullanıldığı gibi arızası, ya da kullanım dışı kaldığında da birçok donanımın bir anda servis dışı kalmasına sebep olmaktadır. Bu açıdan akü kullanımı ve bakımı ile ilgili aşağıdaki önerileri incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Bir akünün uzun süre kullanılabilmesinde en temel noktalar şunlar:

1-      Akü suyu kontrol edilerek azalmasına engel olunmalı

2-      Akülerin tamamen boşalmasına izin verilmemeli

3-      Aşırı şarjda yine akülerin ömrünü kısaltıyor

4-      Akülerin (+) kutup başları (-) kutup başına oranla daha kalındır

5-      Akülerin dibinde kurşun sülfat birikimi de (yanlış kullanıma bağlı) zamanla akü kabının dibinde birikerek plakalara ulaşıp kısa devreye sebep olur ve akü devre dışı kalır. Bu açıdan doğru kullanım akünün ömrünü önemli ölçüde uzatmaktadır.

6-      Voltmetre ile ölçüldüğünde normal akü dolu iken 12.7V Jel akü ise 12.8V okunmalıdır. 12V, 12.10V düzeyi ise akünün %40’lara kadar boşaldığını bize gösterir.

7-      Şarj akımı 14 volt düzeyinde olmalıdır.

8-     Genelde starter aküler ve hizmet aküleri teknelerde hep ayrılmıştır. Burada belki demirdeyken hangi aküyü kullandığımıza dikkat etmeliyiz.

9-    Bir aküde üzerinde yazan amper değerini teorik olarak 1 saat sürekli olarak vereceği mantığı güdülmektedir. Yani 100 Amper bir akü 1 saat boyunca tabii teorik olarak 100 amper akım üretebilir. Bu bilginin faydası tüketicilerinizin tahmini amper değerini bilirseniz, akünüzün ne kadar süre size hizmet edeceğini yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Kullandığınız elektrik saatte 10A ise 100A akü size yaklaşık 10 saat hizmet edecektir.

10-   Daha maliyetli olmakla birlikte jel aküler, hem daha fazla kapasiteleri, hem uzun süre şarj tutmaları ve her açıda kullanılabilmesi gibi avantajları ile ön plana çıkmaktadır.

11-   Eğer güneş paneli kullanacaksanız mutlaka akü şarj regülatörü kullanın. Bu hem akülerinizin sağlıklı dolmasına hem de aşırı şarj ile yüklenerek zarar görmesini engeller.

12-   Aküler üzerinde yazan akım değerinin 1/10 değeri ile doldurulur. Böyle olunca tamamen boşalmış bir akümüzü yaklaşık 10 saat te doldururuz. Akü ömrünü en uzun tutabilmek için bu doldurma değeri en uygun olanıdır. Akülerimiz hiç kullanılmasalar da yine de yavaş yavaş boşalır.(yaklaşık olarak 1-2 ayda boşalmış olur) Bundan dolayı eğer imkânımız varsa dolu ve kullanmadığımız akünüze bu sefer akım değerinin 1/100 değeri ile sürekli tampon yapabilirsiniz. Böylece akünüz hep yüzde yüz dolu durumda olur. Örnek Olarak: akümüz 80 amper/saat kapasiteli olsun. Kullanıp boşalttık 1/10 değeri olan 8 amper ile dolduracağız, dolunca 1/100 değeri olan 0.8amper ile tampon doluma takabiliriz.

13-   Eğer akümüzü doldurma akımından daha düşük değerde bir akımla doldurursak daha geç dolar fakat aküye zarar vermez. Doldurma değerinden yüksek akım kullanırsak akü çabuk dolar ama akünün ömründen çalarsınız.

14-   12 voltluk akülerimizi doldurmak için hiç bir zaman 14 volttan daha yüksek voltaj bağlamayın.

 

Bir yanıt yazın

Translate »