• Çar. Nis 24th, 2024

İlk tekneler ahşap malzemelerden inşa edilmiştir. Bugün, tekne üreticileri ahşaba ek olarak cam elyafı, alüminyum, çelik, epoksi ile ahşap, ve bu malzemelerin kombinasyonlarını kullanırlar.
Çelik Tekneler
Çelik gemi için ideal bir malzemedir. Ne yazık ki, en az 30 ila 35 feet uzunluğunda çelik gövdeli tekneler ekonomik çalışma için çok ağır, ancak hız güce feda edilebilir olduğunda, çelik olağanüstü derecede çarpışmalara dayanabilen tekne üretimi için mükemmel bir yapı malzemesidir.
Alüminyum Tekneler
Alüminyum tekne gövdeleri, hafiftir. Diğer malzemelerden yapılmış gövdelerden daha az maliyetlidir. Daha büyük özel motor yatlar ve yelkenli tekneler, kanolar, küçük tekneler alüminyumdan üretilebilirler.
Alüminyum teknelerde gürültülü olma dezavantajı vardır; Tüm deniz sesleri tekne içerisinde duyulur. Teknenin içindeki sesler de suya iletilir ki bu da balıkçıların tercih etmediği bir durumdur. Ayrıca alüminyum ısı iletimi açısından da oldukça etkili bir metaldir. Tekne yazın sıcak, kışın soğuk olur.
Alüminyumun bir başka dezavantajı kolayca elektroliz ile korozyona uğramasıdır. Bu kano ve tatlı sularda kullanılan ve karada saklanan tekneler için bir dezavantaj değilse de, tuzlu suda demirli tekneler için ciddi bir husustur.
Tuzlu suda demirli tekneler genellikle dipleri bitki ve hayvan büyümesini azaltmak için zehirli boya ile boyanmış olmasıdır. Bu boyaların çoğu bakır içerir. Tuzlu su, bakır ve alüminyum elektrolitik eylemi kurarlar ve alüminyumu hızla aşındıran bir ortam yaratırlar.
Alüminyum korumak için iki alternatif vardır. Birincisi tekne ve zehirli boya arasında anti metalik astar boya kullanmaktır. Diğer alternatif uygulanma ise pahalı ve zor bir polimer zehirli boya kullanmaktır.
Ahşap Tekneler
Ağaç, artık tekne inşasında daha az sıklıkla kullanılmaktadır. Ahşap artık sıklıkla istenmeyen bir yapı malzemesidir. Ancak yine bir çok kişi için ahşap asla başka bir materyalle değiştirilemeyecek kadar değerlidir. Ahşap düzgün ve bakımlı ise, uzun bir yaşam sürer. Ahşap tekne yapımı için iyi bir alternatiftir. Ancak, pahalıdır ve çok ilgi gerektirir. Geleneksel ahşap tekne sahipleri teknenin iyi durumda olması için çok fazla zaman ve emek harcarlar. Ahşap, kazıma, zımparalama ve boyama, su geçirmezlik gibi durumlar için sürekli bir ilgi ister. Bu zorlukları aşmak için yani teknenin güzelliğini korurken daha az bakım istemesini sağlamak için birçok yeni materyal piyasaya sunulmuştur.
Bu gibi yöntemler amatör ahşap tekne sahiplerinin çok işine yaramasına rağmen, onlar ticari tekne üretimi için uygun değildir. Tekne üretiminde fiberglas baskındır.
Fiberglas Tekneler
Günümüz seri tekne üretiminde cam elyafı tercih edilen malzemedir. Fiberglas tekneler hobi ve amatör denizciler arasında oldukça popülerdir. Hemen her tekne tipi için temel üretim malzemesi artık fiberglastır. Fiberglas nispeten ucuz ve kolay bir şekilde karmaşık şekiller için ve eğriler halinde oluşturulabilmektedir. Tek bir gövde kalıp onlarca veya aynı gövde kopyalarının hatta yüzlerce oluşturmak için kullanılabilir, çünkü seri üretim tekne için idealdir. Ayrıca fiberglas kolayca tamir edilir. Amatör tekne sahiplerinin bu zahmetsiz malzemeyi kullanma sebeplerinden biri de tekne bakımına daha az zaman harcamaktır. Bu denizde daha çok zaman demektir. Aşağıda tekne yapım malzemelerinin avantaj ve dezavantajları ile ilgili bir özet bulabilirsiniz.

TEKNE ÜRETİM MALZEMELERİ
Çelik
• Güçlü ve ağır
• Büyük tekneler için daha iyi
• Pası önlemek için boyalı olmalı
Alüminyum
• Hafif
• Nispeten ucuz
• Oldukça gürültülü
• Sert darbelere karşı dayanıksız
• Tuzlu suda elektrolize karşı savunmasız
Fiberglas
• Bugünün en popüler tekne yapım malzemesi
• Güçlü ve ağır
• Kolay kalıplı
• Kolayca tamir
•Bakımı nispeten kolay

Bir yanıt yazın

Translate »