• Per. Nis 25th, 2024

Sezonun açılmasıyla birlikte tekne haberlerinde artış görülmeye başlandı. Ancak bu haberlerden bazıları kaza ve yangın haberleri. Teknede yangın genellikle motor kaynaklı ya da kuzine kaynaklı olarak görülür. Kuzine kaynaklı yangınların aslında evinizin mutfağında çıkabilecek yangından fazla farkı yoktur. Ancak riskler biraz daha fazladır. Alanın dar olması, teknenin yalpaları dolayısı ile teknede yangın riski ev mutfağına göre daha fazladır. Teknede kamarada dâhil olmak üzere yanıcı çok fazla materyal vardır. Bunların dikkatsizlikle tutuşması an meselesidir.

Tekne Yangını
Ancak genellikle sürat teknelerinde görülen yangınlar motor kaynaklıdır. Normal şartlarda tekne motorunun alev alması elbette beklenmez. Ancak yakıt hortumları ve bağlantılarında hasar ya da sızıntı olması, özellikle benzinin çok çabuk buharlaşması ve alev alması düşünüldüğünde direk bir yangın sebebidir. Bunun dışında yakıt ikmali sırasında yaşanan taşmalar ve dökülmeler de hemen ya da sintinede biriken yakıtın daha sonra alev alması sebebiyle teknede yangına sebep olabilir. Böyle bir durumda mutlaka yakıt uzaklaştırılmalı, oluşabilecek yakıt buharı da havalandırma yoluyla bertaraf edilmelidir. Motorun bakımlı olması, seyir öncesi yakıt ve soğutma suyu bağlantılarının kontrol edilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.
Teknede yangın söndürücü mutlaka bulunmalıdır. Aslında birçok teknede de yangın söndürücü vardır. Ama tarihi ve doluluk durumu genelde kontrol edilmez. Siz yine de sezon öncesi yeni bir tane edinmeyi ihmal etmeyin. Bazı kişilerde “denizin ortasında sudan bol ne var yangını kolaylıkla söndürebiliriz” şeklinde düşünceler oluşabilir. Ancak yangın söndürücünün yaptığını sizin başka bir kaynakla yapmanız zordur. Ayrıca özellikle yağ kaynaklı yangınlara su ile müdahale etmek patlamalara ve yangının daha kolay yayılmasına sebep olmaktan ileriye gitmez.
Denizcilik, kuralları uygulandığında sorunsuz, keyifli zamanlar sunar. Hepinize güven içerisinde keyifli bir sezon dileklerimizle.

Bir yanıt yazın

Translate »