• Cum. Nis 26th, 2024
Tekne Pervanesinin Bölümleri

Tekneler tarih boyunca değişik ekipmanlar ile yürütülmüşlerdir. Bunlar önce kürekler, sonra çarklar ve en son olarak pervanelerdir. Pervanenin temel görevi, su içindeki hareketiyle omurga doğrultusunda ve pruvaya yönlü bir hareket oluşturup tekneyi kıçtan iterek ileri yürütmektir.

Bunun dışındaki yan görevleri ise gerektiğinde teknenin ileri hareketini azaltma, durdurma ve geri yol yapmasını sağlamaktır. Teknelere birden fazla pervane uygulanabilmektedir.

Tekne Pervanesinin Bölümleri
Tekne Pervanesinin Bölümleri

Pervane makineden gelen şaftın, kıç bodoslamadan çıkan kuyruğunun ucuna takılarak kullanılır. Pervanenin şaft kuyruğuna yerleştirilen bölümüne “Pervane Göbeği”

Göbeğine bağlanmış ya da bütün olan palalara ise “Pervane Kanadı” adı verilir

Pervane kanatlarının suyu ilk kesen kenarına “Önder Kenar”

Diğerine ise “İzler Kenar” adı verilmektedir.

Önder kenar ile izler kenarın göbeğin tam karşısında buluştuğu noktaya ise “Kanat Ucu” adı verilir.

Kanat uçlarının dönerken çizdiği çembere “Pervane Çemberi” bu çemberin yüzeyine de “Pervane Çember Alanı” denir.

Pervanenin normal koşullarda suda çalışırken bir tam dönüş yaptığında, pervane göbeğinin çizgisel olarak aldığı yola “Pervane Adımı” denir.

Bir de değişken adımlı pervaneler bulunmaktadır. Pervane kanat açıları değiştirilerek kullanılmaktadır. Kanatların şafta göre açıları değiştirilerek tornistan yapılır. Yani bu tip pervane kullanılan teknelerde, pervane hep aynı yöne dönmektedir. Pervaneden istenildiği anda ileri ya da geri güç elde edilebilir.

 

Bir yanıt yazın

Translate »