• Cts. Nis 27th, 2024

Ölümcül tekne kazaları genelde, denize düşen kişilerin veya teknenin alabora olması ve kurbanların KMY giymedikleri için boğulmasından kaynaklanmaktadır. İyi bir yüzücü olsanız bile, beklenmedik bir şekilde suya girmenin aciliyeti, stres faktörlerinin neden olduğu yorgunluk sizi çaresiz hale getirebilir.

Ölümcül olmayan kazaların çoğu sudaki diğer teknelerle veya nesnelerle çarpışmalardan kaynaklanır. Yol kurallarının her zaman bir gözetleme gerektirdiğini unutmayın. Bu işi başkasına bıraktıysanız gözcünüzün işini yaptığından emin olun.

Küçük kamarasız tekneler dengesiz ve eğimli olabilir. Tekneye binerken teknenin rıhtıma güvenli bir şekilde bağlandığından emin olun ve ileri ve geri hareket eden teknenin merkez hattına adım atın. İskelede bir el ve teknede bir el kuralı ile kendinizi merkeze indirin. Gerekli olmasa da, bir yüzdürücü yelek giymelisiniz. Diğer tüm yolcular, teknede hareket ederken biri varsa beklemeli ve hareket etmemelidir.

Teknede gereğinden fazla eşya taşımayı denememelisiniz. Önce binmeli ve her seferinde bir tane yüklemeli ve tekrar teknenin merkez çizgisine yerleştirmelisiniz. Tekneyi aşırı yüklemeyin. Kapasite plakası bilgilerini okuyun ve dikkate alın. Tüm yolcuların ve eşyaların güvenli olduğundan ve ağırlığın eşit olarak dağıtıldığından emin olun.

Seyir başladıktan sonra, ayakta durmaktan, teknenin pruva ya da yanına geçmekten kaçının, tekneyi düz hat üzerinde yönlendirin ve ani keskin dönüşler yapmayın.

Alabora Olma:

Küçük amatör teknelerin çoğunluğu alabora olsalar bile batmalarını önleyecek şekilde üretilirler. Alabora olursanız, teknenin yanında kalmak kıyıya yüzmeye çalışmaktan daha güvenli olabilir. Tekneye tutunabilirsiniz. Unutmayın ki sizi kurtarmak için gelecek olanlar da önce tekneyi arayacaklardır ve daha büyük bir kütle olduğu için daha kolay bulunacaksınız…

Küçük tekneler genelde aşağıdaki nedenlerden dolayı alabora olabilir:

Aşırı Yükleme: Aşırı yükleme bir tekneyi yavaşlatır ve su hattının üzerindeki alan (fribord) miktarını azaltır. Düşük bir fribord, teknenin batma veya su alma olasılığını artırır, bu da tekneyi daha da ağırlaştırır. Teknenizi yolcu veya ekipmanla asla aşırı yüklemeyin.

Dengesiz Yükleme: Hatalı ağırlık dağılımı tekneyi daha da dengesiz hale getirebilir. Tekneyi dengelemek ve suyu dışarıda tutmak için kişi ve ekipmanı dengeli yüklemelisiniz.

Dalga Etkisi: Dalgalar özellikle beklenmedik olmaları durumunda teknenin alabora olmasında önemli bir faktör olabilir. Tüm dalgaların geliş açısını tahmin edin ve pruvayı onlara doğru yönlendirin.
Tekneniz alabora olursa, herkesin orada olduğundan emin olmak için kişileri sayın, can yeleklerini giydirin, yaralıları kontrol edin ve tekne ile birlikte kalın.

Can yeleklerinize ulaşamazsanız, tekneye ulaşana kadar su üstünde kalmak için mevcut olan her şeyi kullanabilirsiniz. Bu, buzluk, boş şişeler vb. olabilir.

Görsel tehlike sinyallerinden faydalanmaya çalışın. (korna, ayna vb.)

Mümkünse, tekneyi düz konuma getirin ve kurtarın. Suyun çoğu dışarı çıktığında, kıyı yakınsa, tekneye tırmanıp kürekle ulaşmaya çalışabilirsiniz.

Tekne kazaları ile ilgili daha fazla bilgi içeren diğer bir yazımız için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »