• Per. Nis 25th, 2024

Bu yazımızda teknenin karaya oturma durumunda yapılacaklar, öneriler ve karaya oturan teknenin kurtarılması için izlenebilecek yöntemleri okuyabilirsiniz.

Hemen her tekne sahibi er ya da geç bir karaya oturma tecrübesi yaşar. Tecrübe diyoruz çünkü bunu yaşamadıysanız halen acemisiniz demektir.
Genelde karaya oturduğunuzda ilk düşünmeniz gereken eğer tekne su almaya başlamadıysa bölgedeki gel-git durumudur. Yükselme evresinde olan bir bölgedeyseniz sıkıntı yoktur. Biraz bekleyin ve yeniden yüzen teknenizle olay mahallini terk edin. Ancak alçalma söz konusu ise işte şimdi acele etmeli ve tekneyi kurtarmaya çalışmalısınız. Aksi takdirde burada uzun süre misafir olacaksınız demektir.
Kayalık bir yerde karaya oturma durumundaysanız ve tekne batmaya başladıysa hemen sığlığa doğru tekneyi yönlendirin. Bu durumda bir yelkenlide iseniz iki tarafa atılmış çapalar ile teknenin dik kalmasını sağlamaya çalışın.
Teknede delik yoksa bu iyi haberdir. Motorla geri çıkmayı deneyin. Karaya oturduğunuz istikametin tam tersine yol verin. İşe yaramazsa demiri alıp dingiye binin ve yine aksi istikamete giderek demiri atın. Daha sonra çekerek tekneyi kurtarmayı deneyin.
Yumuşak bir zeminde karaya oturma durumunda ise hemen tornistan ile geri çıkmayı deneyin. Ancak burada motor soğutma suyu girişinin kumla tıkanmamasına da özen gösterin.
Tüm çabaların sonuç vermediği durumlarda tekneyi gelecek dalgalardan etkilenmeyecek şekilde hazırlamaya, havuzluğu korumaya almaya çalışın.
Ancak en iyisi tabii ki bölgenin seyir haritasını alarak derinlikleri takip etmek ve karaya oturmaktan kaçınmaktır.

Bir yanıt yazın

Translate »