• Cum. Nis 26th, 2024
Tekne Akülerinin KontrolüTekne Akülerinin Kontrolü

Tekne akülerinin kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. Denizin ortasında sizi yarı yolda bırakmamaları için tekne akülerinin kontrolü için yapmanız gerekenleri okuyabilirsiniz.
Kapalı tip bir bataryayı kontrol etmek için tek yol gerilimini okumaktır. Bu iş için gerçekten hassas bir ölçü aletine gerek vardır; çünkü tam dolu ve tam boş bir bataryanın gerilimleri arasındaki fark 1 volttan biraz fazladır.
Buna karşılık, havalandırmalı kurşun-asit bataryalarda bir hidrometre her hücrenin şarj durumunu ve olası bir sorunun ön uyarısını size verebilir.
Hidrometre üst ucunda elektroliti içeri çekmek için lastikten el pompası olan basit bir cam tüptür İçindeki ağırlığı belli yüzer şamandıra şarj durumuyla orantılı değişen özgül ağırlığı doğrudan okumanızı sağlar.
Çoğu imalatçı tam şarjlı hücrenin özgül ağırlığını (SG: sped- fic gravity) 1.278 olarak verir. Bu elektrolitin sıcaklığının 25° C olması ve plakaları tam örtmesi halinde geçerlidir. Yarım şarjlı bir hücrede elektrolit 1.198 tam boşalmış bir hücre ise 1.108 değerini gösterir.
Değişik sıcak ve farklı elektrolit seviyeleri için aşağıdaki düzeltmeleri uygulamanız gerekir.
• 25° C üzerindeki her 1,7° C için özgül ağırlığa 1 puan (0.001) ekleyin. 25° C altındaki her 1,7° C için 1 puan (0,001) çıkartın.
• Normalin her 1,3 cm. üzerindeki seviye için 15 puan (0,015) ekleyin. Normalin her 1,3 cm. altındaki seviye için de 15 (0,015) puan çıkartın.
Değeri diğer hücre değerlerinin ortalamasından 50 puan (0,050) altında okunan her hücre arızaya işaret eder ve böyle bir batarya en kısa sürede değiştirilmelidir.
Bu arada hidrometreyi deniz malzemeleri satan bir dükkânlardan satın alabileceğiniz gibi; oto parçası dükkânlarına bakarsanız benzer bir aleti çok daha ucuza da bulabilirsiniz.
Son bir uyarı: Hücrelere saf su ilave ettikten hemen sonra özgül ağırlığı ölçmeyin; hücrelerin üzerindeki taze su düşük değer okumanıza neden olur. Elektrolitin iyice karışması için zaman tanıyın.

Bir yanıt yazın

Translate »