• Cum. Nis 26th, 2024

Tekneniz hiç su yapmayabilir veya değişik yerlerden su alabilir. Su miktarı çok az olabilir. Unutmamanız gereken suyun ait olduğu yerde yani denizde tutulmasıdır. Tekne içine giren su sintine pompası ile tahliye edilir. Bu nedenle teknenizde en az iki sintine pompası olmalıdır. Teken içine giren veya dökülen suyu tahliye etmek amacı ile küçük bir sintine pompası ve bir sorun çıktığında teknenin suyunu basabilecek büyüklükte bir diğer sintine pompası. Herhangi bir şekilde tekneniz aşırı su almaya başladığında yeterli büyüklükte bir sintine pompası hayatınızı ve teknenizi kurtarabilir.
Pompayı monte edin. Sabitlenmemiş bir pompa devrilebilir ve susuz kalacağı için yanar. Otomatik şamandıralar da tekne gövdesine bağlanmalıdır. Pompayı iç yüzeyi mümkün olduğu kadar pürüzsüz bir hortumla ve en kısa mesafede bağlayın. İçi pürüzlü hortumlar ve aşırı kıvrımlar su akışını azaltır.
Su çıkışını su kesiminin üstünden yapın. Su kesimi yelkende tekne yattığında bile suyun üstünde kalan kısmıdır. Su kesiminin altında bir bağlantı, pompa devreye girdiğinde suyu basacak, daha sonra deniz suyu sifon oluşacağından tekne içine dolacak, otomatik şamandıra pompayı çalıştıracak ve suyu tekrar basacaktır. Bu nedenle en aşırı yatmada bile su kesiminin üstünde kalan bir nokta seçin.
Elektrik bağlantılarını sintineden mümkün olduğu kadar yüksekte yapın. Bağlantıların suya girmemesi gerekir. Pompa imalatçısının önerdiği kalınlıkta veya daha kalın tel kullanın, bağlantıları telleri birbirine kıvırarak veya uygun bir sıkıştırma ile yapın. Lehim kullanmayın. Bağlantıların üstüne ısı ile büzüşen makaron geçirin ve havya ile veya altında çakmak yakarak makaronu büzüştürün. Sintinede yanıcı gazlar birikmiş olabilir. Bu tür gazları temizlemeden çakmak veya ateş kullanmayın.
Sintine pompası bağlantısını doğrudan aküye yapın. Devre kesiciler kullanıldığında teknenin elektriği kesilir ve tekneyi terk ettiğinizde sintine pompası görev yapamaz. Bağlantının artı (+) ucuna pompa üreticisinin önerdiği değerde bir sigorta bağlayın.
Eğer pompanızın otomatik bir şamandıra anahtarı varsa 1-kapalı-2 şeklinde üç pozisyonlu bir anahtar kullanın. Böylece pompanızı otomatik veya manuel kullanabilir, gerekirse kapatabilirsiniz.
Teknenizde en az iki sintine pompası bulunsun. 400gph değerinde küçük bir pompayı sintinenin en derin yerine bağlayın. Bu pompa kaza ile teknenize su girmesi halinde yeterli olacaktır. Bir ikinci pompayı (3500gph) ve şamandırasını daha yüksek bir yere bağlayın. Bu pompa küçük pompa çalıştığı sürece suya girmemelidir. Tekne bir şekilde su almaya başlar ve küçük pompa yetiştiremezse veya bozulursa çalışmalıdır. Eğer su konusunda şüpheci iseniz yine 3500gph kapasitesinde bir pompayı daha donatabilirsiniz. Bu pompa eğer varsa ırgat ve baş pervanesi için kullanılan aküye bağlanabilir veya marş aküne bağlanabilir. Emniyete yönelik olduğundan diğer sistemlerden bağımsız çalışır.
Sintine pompalarının baş düşmanı saç kılı ve kibrittir. İki malzeme de kolaylıkla pompa içine girebilir. Kibrit pervane kanatlarına takılarak pompayı durdurur ve yanmasına neden olabilir. Saç kılı ise mile sarılır ve dönmeyi yavaşlatır, aynı zamanda su geçirmez keçeyi bozar ve pompanın elektrik aksamına su girmesine neden olur. Bu nedenle sintinenin mümkün olduğu kadar temiz tutulması ve zaman zaman temizlenmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

Translate »