• Cts. Nis 27th, 2024

Denize açılmadan önce yapılması gereken iş havayı kontrol etmek ve rüzgârın hızı hakkında bilgi edinmektir. Teknenin boyutuna ve motor hacmine göre havaya uyum sağlayıp sağlayamayacağı daha önceden tekne kaptanı ve diğer yetkililer tarafından belirlenmelidir. Sert havada tekne seyri söz konusu olduğunda teknenin sert havada yelken yapabilmesi için onun büyüklüğü ve dizaynı göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü teknenin rüzgâr karşısında yatma derecesi ve dümen kontrolü bu aşamada büyük önem taşımaktadır. En keyifli ve kolay seyirler 5 ile 12 knot hava değeri aralığında olan seyirlerdir. Bu değer 25 knot üzerinde olduğunda hava ile ilgili tecrübesi olmayan yelkencilerin denize çıkması tavsiye edilmez.
Sert havada tekne seyri için neler yapılması gerektiği konusunda temel bilgi bütün yelkencilerde bulunmalıdır. Denizdeyken fırtınaya yakalanma riski her zaman vardır ve ihmal edilemez. Bu nedenle fırtınaya yakalanma durumunda açık denizde kalmak dar bir limana girmeye çalışmaktan daha güvenli olabilir. Fırtınayla karşılaşıldığında onunla mücadele etmek yerine açık denizde sakinleşene kadar beklenmesi çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Sert hava söz konusu olduğunda denize çıkarken tüm donanım eşyaları kişinin üzerinde olmalıdır. Sert havada tekne seyri konusunda tecrübeli olmayan denizcilerin bilinçsizce denize açılması olası felaketleri de beraberinde getirecektir. Rüzgâr kıyıda normal hızından daha düşük hızda esiyormuş gibi hissedilir fakat bu durum açık denizde böyle değildir. Açık denizde rüzgâr hızı çok daha net bir biçimde hissedilir ve çoğu zaman tehlikeli olabilmektedir. Rüzgar hızı ölçülerek teknedeki bireylerin kaptan eşliğinde alması gereken önlemler bulunmaktadır. Örneğin rüzgar 17 knot üzerinde bir hıza ulaştıysa tüm ekibin seyir pozisyonunu ciddi bir biçimde alması gerekmektedir. Tekne yatıyorsa trapez yatırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

Translate »