• Cum. Nis 19th, 2024

Yelkenle rıhtıma yanaşmanın en ideal pozisyonlarından biri rüzgârın rıhtım boyunca estiği zamanlardır. Yeterli yer olduğunda resimde görülen adımları uygulayarak teknenizi kolaylıkla ve güvenle yanaştırabilirsiniz. Rüzgâr üstüne doğru gitmek burada da temel kural. Hızımız dümen dinleyecek kadar.

Yelkenle Rıhtıma Yanaşma Teknikleri

Rıhtıma paralel olacak şekilde yaklaşılıp usturmaçalar hazır edilir. Mürettebattan biri tekne yeterince yaklaştığında rıhtıma atlayarak teknenin pozisyon almasını sağlar ve tekneyi güvenli şekilde bağlayarak yanaşma periyodunu sonlandırır.  Yelken pozisyonlarını da yine resimde görebilirsiniz.

Yanaşırken rıhtım ile tekne arasına vücudunuzun hiçbir parçasını koymayın. Bu durum kazalara yok açabilir. Eğer bir zarar gelecekse tekneye gelsin bırakın. Tekne bir şekilde tamir edilir ancak sizde kalıcı hasarlar oluşabilir. Mümkün olduğunca usturmaçalar, halatlar ve gönder gibi ekipmanlardan faydalanmak her zaman en iyisidir. Ayrıca halatları koçboynuzuna bağlamalı ve tekne bu şekilde durdurulmalıdır.

Motor ile yaklaşırken ise genel kural her zamanki gibi yine düşük hızda yanaşmak. Tekneyi yavaşlatmak için motoru tornistan çalıştırmaktan ziyade yavaş yaklaşmak tercih sebebidir. Çünkü pervane adım etkisi ile tekne geri viteste kıçını farklı yöne itebilir ve işiniz zorlaşabilir. Tabii teknenizi tanıdıkça bu özellik sizin işinize yarayacak manevralar yapmanıza da olanak sağlayabilir.  Motorla yanaşmanın püf noktalarından biri de sudaki halatlara zarar vermemeye dikkat etmektir.

 

Bir yanıt yazın

Translate »