• Cum. Nis 19th, 2024

Yelkenli teknelerin makineleri güçlü değildir. Makine ile hızlı gidemez ve tornistanda geri gitmek yerine yana giderler. Ancak bundan da kötüsü hiç makinesi olmayan yelkenli teknelerdir.
Makine ile yol alıp, rıhtımın rüzgâr üstü tarafına bağlanacaksanız dümen dinleyebilecek kadar bir hızla yanaşmanız gerekir. Usturmaçalar yerinde olmalıdır. Yaklaşınca dönüp rıhtıma paralel hale gelmelisiniz. Rüzgâr tekneyi rıhtıma yanaştıracaktır.

Önce baş halatını sonra da arka çapraz (pürmeçe) halatını bağlayın. Biraz ileri yol verip teknenin kıçını rıhtıma yanaştırıp kıç halatını, son olarak da ön çapraz halatını bağlayın.
Tekne rıhtımın ya da iskelenin rüzgâraltı tarafına bağlanacaksa, rüzgârüstüne dönerek yaklaşın. Bu yavaşlamanıza yardımcı olur. (Usturmaçaların donatılmış olması gerekir.) Rıhtıma yaklaşınca paralel gelecek şekilde dönün.

Manevranın bu kısmında zamanlama hatası yaygın olarak yapılmakta ya rıhtıma tam yaklaşamadan, ya da çok yaklaşınca dönülmekte ve ikinci hata çarpışmayla sonuçlanmaktadır.
Makineler pervaneleri ileri yolda genellikle saat yönünde dönerler; tornistanda ise saatin tersi yönünde. Pervaneniz saatin ters yönünde dönüyorsa, teknenizin kıçı pervane dönüş yönüne, sola çeker, teknenin başı sağa yönelir. Bu yan kuvvete “tork” denir. Tork teknenin rıhtıma yanaştığı yöne göre yanaşmaya yardımcı da olabilir, engel de.

Rıhtımda halat atabileceğiniz birinin olması yanaşmayı kolaylaştırır. Rıhtımda kimse yoksa mürettebattan biri direğin önünde güvenli bir mesafeden arka çapraz halatıyla rıhtıma atlamalıdır. Atlamadan önce halatın yeteri kadar boş bırakılması gerekir. Arka çapraz halatı bağlandıktan sonra baş halatı kasılmalıdır.
Kapalı bir yere yanaşmak rüzgâr ve akıntının yönüne bağlıdır. Rüzgâr ya da akıntıya karşı yanaşmak zor değildir, bu etkenler tekneyi yavaşlatacaktır. Önce baş halatı ve arka çapraz halatı bağlanır. (Bu tür yanaşmalarda bu iki halata çok iş düşer. Ayrıca usturmaçaların rıhtıma yanaşmadan önce donatılmış olması gerekir.) Tornistan yapmak da tekneyi yavaşlatır.

Tekne rıhtıma iskele tarafından yanaşırken, tornistan yapıldığında teknenin kıçının sola yani iskeleye doğru kayması bu yanaşmayı kolaylaştırır. Öte yandan tekne diğer tarafta olsaydı, tornistan yapılması işe yaramayacaktı.

Bir yanıt yazın

Translate »