• Cum. Nis 19th, 2024

İkinci el tekne seçimi gerçekten zor ve karmaşık bir iştir. İkinci el tekne seçerken aşağıdaki soruları kendinize dürüstçe cevaplamanız gerekir. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar size yol gösterecek seçimleriniz kolaylaştıracak, alternatifleri daraltacaktır.

Tekneyi nerede kullanacaksınız?

-Hafta sonları denize çıkmak için
-Yakın kıyı seyirlerinde
-Tüm denizlerde dolaşacağım.

Tekne de kaç kişi olacak?
-Sadece ailem
-Sadece arkadaşlarım
-Arkadaşlarım ve ailem
-Çok kalabalık olacağız.

Tekneyi ne sıklıkla kullanacaksınız?
-Yaz aylarında hafta sonları
-Tüm yıl boyunca, haftalık seyirlerde
-Tüm yıl boyunca, tüm denizlerde

Tekne de yatmayı ve yemek yapmayı planlıyor musunuz?

Tekneye ne kadar harcamayı düşünüyorsunuz?
İkinci el tekne seçimi yaparken dikkat! Tekneyi satın alırken ödediğiniz bedel genellikle, teknenin size olan maliyeti değildir. Teknenin durumuna göre ödediğiniz bedelin %25 – 40 arası bir bedeli ödemeye hazır olmalısınız. Profesyonel sörvey sonrasında bu rakamı biraz daha kesinleştirebilirsiniz. Teknede bu masraflar yapıldıktan sonra yıllık masraflarını da dikkate almanız gerekir

-Yıllık ödemeniz gereken vergiler
-Sigorta primleri
-Marina veya tonoz kiraları
-Bakım ve onarım giderleri
-Yakıt giderleri
-Kışlama veya karaya çekme atma giderleri

Tekneler de otomobiller gibi yaşlandıkça değer kaybederler. Bu değer kaybı, belirli süreler dolduğunda daha da hızlı artar. Örneğin bir yelkenli teknenin armasının değişmesi ve yelkenlerinin yenilenmesi gerekir. Kamaradaki mobilyalar eskir ve yenilenmeleri gerekir.

İkinci El Tekne Seçimi ve Tecrübe Düzeyiniz…

Denizcilik konusunda ne kadar bilgili ve tecrübelisiniz?
Kendinize dürüst olun. Denizcilik ve tekne kullanımında bilginiz yetersizse öncelikle bu becerilerinizi geliştireceğiniz bir kursa gitmeniz veya tekneyi aldıktan sonra kendi teknenizde ders almanız gerekir. Tekne seçerken ihtiyaçlarınız mutlaka göz önünde tutun. Günübirlik geziler için 8-10m. Arası bir tekne yeterlidir. İçinde 4 kişilik yatacak yer olan, portatif tuvaletli, küçük bir mutfağı olan, bir buzluğu bulunan kıçtan takma motorlu, salması fazla derin olmayan bir tekne genellikle yeterli olur.

Değişik yerlerde dolaşmak için ve bir hafta gibi teknede konaklamalı geziler için ise 10 – 14 m arası bir tekne daha uygun olabilir. 4 – 6 yatak kapasiteli, Uygun bir mutfağı ve buzdolabı olan, duş ve tuvaleti olan, yeterli su ve yakıt deposu hacmine sahip, derin salmalı, malzemelerinizi kolaylıkla koyabileceğiniz kadar dolabı olan bir tekne bakmalısınız.

Ahmet Çelenoğlu’nun “İkinci El Tekne Rehberi” isimli e-book’undan alıntıdır.

Bu yazı ilginizi çektiyse “İkinci El Teknenin Kontrolü” isimli yazımızı da okumak için Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »