• Per. Nis 25th, 2024

İki motorlu tekneler avantajlı mıdır? Yoksa dezavantajlı mıdır? Bu soru birçok tekne sahibinin kafasını meşgul edebilir. İki motorlu tekne daha güvenli olabilir, motorun biri sorun çıkarırsa diğeri ile idare edilebilir düşüncesi genel bir kanıdır. Aslında iki motor dezavantaj da oluşturabilir. Her şeyden önce iki motor daha ağır ve daha pahalı bir yatırımdır. Çünkü aynı beygir gücüne sahip büyük bir motor, toplam beygir gücü aynı olan iki motordan daha pahalıdır. Sistemleri de daha karmaşıktır ve birçok ayar gerektirir. Ayrıca tekne üzerine ciddi bir ağırlık yükü de getirirler. İki motor tek büyük motordan %50 daha ağırdır. Ayrıca en az üçte bir ya da yarı yarıya daha fazla yakıt tüketirler ki bu da daha fazla yakıt ve daha ağır bir yakıt tankı anlamına gelecektir. Eğer bu motorlar dıştan takma tip ise teknenin kıç bölümünde ciddi bir ağırlık merkezi kaymasına neden olurlar.
İki motorlu teknelerin daha güvenli motor özelliği olması konusuna da fazla takılmamak gerekir. Modern motorlar artık oldukça güvenilirdir. Özellikle 4 zamanlı yeni nesil dıştan takma motorlar araba motoru kadar güvenli ve stabil çalışma özelliğine sahiptir. Elektronik kontrollü ateşleme sistemleri her silindire ayrı ateşleme olanağı sunar ve silindirlerden biri sorun çıkarsa bile eve dönüş modu ile seyre devam edebilirsiniz. Bilgisayar modülü arızası ya da yakıt sorununuz yoksa genelde limana güvenle ulaşabilirsiniz. Dizel içten takmalar ise bakımlı oldukları sürece ve temiz yakıt kullanımına özen gösterildiği sürece kolay kolay denizde sorun yaşatmazlar.
Bazı tekne sahipleri küçük bir dıştan takma motoru yedek motor olarak bulundururlar. Yavaş da olsa eve ulaşmak için iyi bir fikirdir. Ayrıca düşük hızlarda sırtı çekmek için de bu motorları teknelerde kullananlar vardır.

Bir yanıt yazın

Translate »