• Cum. Nis 19th, 2024

Demir yerinde güvende olmanın en etkin yollardan biri iki demirle demirleme yöntemidir. Bu yazımızda iki demirle demirleme konusunu ele alıyoruz.
Eğer teknenizi bir demir yerinde gözetimsiz olarak bir süre bırakmayı planlıyorsanız, iki demir ile demirlendiğinde tekneniz ve en az onun kadar da siz, daha mutlu olursunuz. Bazı sigorta şirketleri demirdekini değil iki demir ile demirlemiş olanı (bağlanmış, “moored”) poliçe kapsamına alıp sigortalamaktadır, yani siz siz olun ve demirli olmakla, iki demirle demirli olmak arasındaki farkı iyice öğrenin.
İki demir ile demirlemeye başlamak için göz demirinizi (ana, baş demiriniz) hakim rüzgar veya kuvvetli akıntı yönüne göre funda edip tutturun. Demir halat veya zincirinizin müsaade ettiği kadar geri kayın ve tonoz demirinizi yine baştan atın. Bir yandan tonoz demirini (kedge anchor) tutturacak şekilde çekiştirirken göz (baş) demirinin halat veya zincirini tekneyi iki demir arasında ortalayana kadar salya edin. Bundan sonra tonoz demiri halatını (genellikle naylon halattır) göz demirinin halat veya zincirine beden/kaymaz bağı (rolling hiteh) ile bağlayın. Göz demiri halat veya zincirine tonoz demiri halatı tekne döndüğünde salmaya takılmayacak bir derinliğe (su içine) inene kadar kaloma verin.
Böylelikle, baştan iki demir arasına gerili bir halata bağlanmış olarak, dönme dairenizin epey sınırlanması ve demir halat veya zinciriniz anık demirlere çaparız veremeyecek duruma gelmesi gibi kazançlarınız olmuş olur.
İki demir arasında mutlak gergin bir hat yapmaya çalışmayın, biraz gevşek tutun. Böylelikle rüzgâr yandan estiğinde demir halatları rüzgâr üstüne göre yayvan bir V şeklinde alırlar ve demirlerdeki baskı azalmış olur.
Bu arada, iki demir halatını birbirlerine bağlamak her zaman öyle söylendiği kadar kolay olmamaktadır. Tonoz demirinin halatının su üstündeki bölümü (bağlantıdan önce) ne kadar uzunsa onunla çalışmak o kadar zor olur. Tonoz halatını önce biraz roda edip ince bir iple açılmayacak şekilde güvene alarak diğer ucu bağladıktan ve göz demirine kaloma vererek bağı sualtına verdikten sonra rodayı boşaltırsanız olay daha kolay hale gelir.
Eğer bir dinginiz varsa, göz (baş) demirinizi l’e 5 gibi bir kaloma vererek atın ve tonoz demirini filika ile halatın izin verdiği kadar arkaya götürün. Sonra tonoz demiri halatının teknedeki ucunu göz demirinin halat veya zincirine bağlayarak bağ yerini daha önce tarif edildiği kadar suya indirin. Böylece tekne baş makaradan inen tek bir halat veya zincirin çevresinde salınacak hale gelmiş olur.
Demir yerini terk edeceğiniz zaman tonoz demirini dingiyle toplayamazsanız, halatının ucuna bir şamandıra bağlayıp bırakın. Göz (baş) demirinizi vira edin ve tekneyle ikinci demiri almaya gidin.

Bir yanıt yazın

Translate »