• Per. Nis 25th, 2024

Halatları Roda Ederken…

ByTekne Dergisi

Haz 14, 2013

Denizcilikte düzenli olmak önemlidir. Bu durum yelkencilikte tabii ki daha da önemli. Mandar ve ıskota halatları roda edilerek düzenli durmaları sağlanmalı, gam yapmalarına engel olmak gerekli. Örneğin mandarda oluşabilecek bir gam, yelkeni indirmeyi önleyebilir. Bu durum ani bir sağanakta ya da sert rüzgârda çok tehlikeli olabilir. Ayrıca güvertede ortada bıraktığımız halatlar kaygan olmaları ve ayağa dolanma ihtimallerinden dolayı oldukça tehlikelidir.

Genelde teknelerde örgü ve bükme olmak üzere iki tür halat kullanılmaktadır. Örgü halatlarda, örülmüş sert iç kısım yumuşak diğer bir örgü kısımla sarılıdır. Örülmüş ola kısım en içte yer alır. Bu halatlar daha çok yelken trimi için kullanılan ıskota halatlarıyla yelkenleri basıp indirmeye yarayan mandar halatlarında kullanılmaktadır.

Fazla yaygın olmamakla birlikte bükme halatlar demir ve bağlanma (palamar) halatı olarak kullanılmaktadır.

Halatları Roda Ederken Dikkat Edilecek Noktalar:

1-      Ne tür halat kullanıldığını bilmek halatları roda edenin işini kolaylaştırır.

2-      Bükme halatlarda her bir rodayı yapmak için halatların döndürülmesi gerekir. Aksi durumda halat karışır. Oysa döndürüldüğünde düzgün halkalar oluşur.

3-      Örgülü halatlar ise döndürülmeden roda edilir. Serbest bırakıldığında sekiz şeklini alır. Ayrıca bükme halatlar sadece saat yönünde roda edilirken, örgü halatlarda böyle bir ayrım yoktur.

4-      Gam yapmış bir halatı düzeltmenin bir yolu da hareket halindeki teknenizin arkasından denize bırakmaktır. Tabii motor çalışırken denenmemeli. (Pervaneye dolanma riski) Diğer teknelere de takılmamaya dikkat etmeli…

5-      Halatlar zaman zaman ters yüz edilmeli (sonları baş başları son ) ki kullanılmayan yeri kalmasın.

6-      Halatlar zaman zaman bir torba içerisinde mümkünse 40 derecede makinada yıkanmalı (tuzlarından arındırmak için )

7-      Yağ ve yakıt bulaşmış halatlar sabunlu sıcak su ile yıkanmalı. (Toz ve kir tutmasını önlemek amacı ile)

8-      Islak iken soğuktan donan halatları donuk iken kullanmak zorunda kalacaksanız mutlaka buzundan arındırın…(buz kristalleri aynı tuz kristalleri gibi halatların liflerini keser.)

9-      Tonoz halatı seçerken yüzen ve üç kollu esnek halatları seçin ki esneyerek teknenizin koçboynuzlarına zarar vermesin elinizden kaçırırsanız yüzer ve kolayca alırsınız…

10-   Demir halatı için yüzmeyen üç kollu esnek halatları seçelim ki yüzerek şamandıra gibi demiri kaldırmasın.

11-   Portuçlarda ve dolaplarda tutuğunuz yedek halatları zaman zaman havalandıralım ki nemden küf yapıp da çürümesinler.

 

Bir yanıt yazın

Translate »