• Cum. Nis 26th, 2024

Bu yazımızda halatları roda ederken işinize yarayacak kolay bir yöntemi aktaracağız. Bu size roda işlemi sırasında kolaylık sağlayacak basit bir tekniktir. Yelkeni bastıktan sonra düzenli bir mandar rodası yapmanın sırrı her halkada başparmağınız ve işaret parmağınızla halatı yarım tur döndürmektir. Bunu yaparken halatın boş ucunun gerçekten boş olduğunu, herhangi bir yere bağlı olmadığını varsayıyoruz; çünkü mandarların uçları genellikle direk tepesine kaçıp gitmemeleri için akıllıca bir önlem olarak bir tarafa bağlanmış durumdadır.
Mandar ve ıskotalarda kullanılan örgülü halatlar üçlü bükülmüş halatlardan daha çok çapariz verirler; o yüzden de ustalar halatları, değişimli toplama adını verdikleri şekilde roda etmenizi tavsiye ederler. Bu şekilde, gamların etkisi birbirini ortadan kaldırarak dolaşmadan açılacak bir roda elde edilmiş olur.
Halkaları değişimli toplayarak roda etme işinde pratik yapıp ustalaşmadan bu sistem size tuhaf gelecektir. Tüm bunlara karşı, ben mandarı elime geldiği gibi sarıp, direkteki koçboynuzuna olduğu gibi bağlıyorum. Karmakarışık gözükse de, oradan alıp güverteye kendi başına çözülmesi için attığımda, direk başı mandar makarasından rahatlıkla akıp gidiyor.
Hızlı ve dolaşmadan boşalması gereken el incesi veya iskandil halatı gibi uzun halatınız varsa onları güverteye sekiz şeklinde birbirinin üzerine döşeyin. Boşalmaya başladıklarındaysa, ayağınızı rodadan uzak tutun!

Bir yanıt yazın

Translate »