• Cts. Nis 20th, 2024
Çapa ve Halat

Tekne kariyerinizin bir noktasında muhtemelen demirlemek isteyeceksiniz. Durup balık tutmak, yüzmek, öğle yemeği yemek ya da bir gece kalmak isteyebilirsiniz. Demirlemenin ikinci bir nedeni, kötü hava karaya sürüklüyorsa veya motorunuz arıza yaparsa ve rüzgar ve akıntı sizi sığ suya veya diğer teknelere itiyorsa, tekneyi kontrol etmek olabilir. Demirlemede önemli noktalar neler?

Demirlemenin ilk adımı uygun çapayı seçmektir. Aksi iddialara rağmen, her koşulda en iyi olan tek bir çapa tasarımı yoktur. Çoğu amatör denizcinin teknesinde en çok bulacağınız üç çapa danforth tipi, pulluk ve mantar çapasıdır.

Mantar çapalar, diğer çapaların tutma gücüne sahip değildir ve sadece küçük, daha hafif ağırlıktaki teknelerde kullanılmalıdır. Yerel bir denizcilik mağazası, tekneniz ve demirleyeceğiniz sular için uygun çapayı seçmenize yardımcı olabilir.

Çapaların da tekneye olan bağlantıları halat veya zincirle yapılabilir. Buna bağlantı hattı denir ve halat, zincir veya her ikisinin bir kombinasyonundan oluşabilir.

Çapadayken suda bıraktığınız halatın miktarı genellikle su derinliğine ve hava koşullarına bağlıdır. Su ne kadar derin ve hava ne kadar şiddetli olursa o kadar çok kaloma vermelisiniz. Su derinliği ile su yüzeyinden tekne pruvasına kadar olan mesafe toplandığında çıkan uzunluk, gündüz 5 ile gece ise 6-8 ile çarpılarak verilecek kaloma kabaca bulunabilir.

Demirleme Adımları:

Demirlemede Önemli Noktalar aşağıda listelenmiştir.

Rüzgar, akıntı, tekne trafiği vb. alanlardan maksimum korunma sunan bir alan seçin
Her yöne salınabileceğiniz bir yer seçin. Rüzgar değiştiğinde, hangisi daha güçlü olursa, tekneniz rüzgara veya akıntıya dönecektir.
Derinlik ve taban koşullarını belirleyin ve koyacağınız kaloma miktarını hesaplayın.
Seçtiğiniz bölgeye başka tekneler demirlenmişse, komşu tekneye çarpmayacak şekilde demirleyebilmeniz için dikkatli olun, gerekirse yardım alın.

Yakındaki tekneler tarafından kullanılan aynı yöntemle çapa atın. Baş ve kıçtan çapa atmışlarsa siz de aynısını yapabilirsiniz. Pruvadan tek bir çapa kullanmışlarsa, siz baş ve kıçtan çapa atmayın. Asla sadece kıçtan demirleme yapmayın, bu teknenin batmasına veya alabora olmasına neden olabilir.
Zincir kilidinin vidalı milinin açılmasını önlemek için kelepçelere tel bağlı olduğundan emin olun.
Güvertede ihtiyaç duyacağınız kaloma miktarını, çapayı su içinde dolaşmadan sorunsuz bir şekilde takip edecek şekilde döşeyin.

Çapayı demirlemek istediğiniz yere gelince indirin. Dibe indiğinde motoru tornistan edip hafifçe geriye doğru hareket edin ve çapanın dibe gömülmesini sağlayın.

Çapa sıkıca yerleştirildiğinde tekneye ilişkin referans noktaları arayın. İki farklı sabit noktanın (ev, kaya, kule, vb.) Yönünü almak için pusulanızın üzerinden geçebilirsiniz. Sonraki bir saat içinde bu referans noktalarının aynı yerde olduğundan emin olun. Değilse muhtemelen çapayı sürüklüyorsunuz.
Çapa kontrol saatine başlayın. Herkes sürüklenmediğinden emin olmak için zaman zaman kontrol etmelidir.

“Bağlama ve Demirleme Çeşitleri” yazımızı da okumak isterseniz Tıklayın…

Bir yanıt yazın

Translate »