• Cum. Nis 26th, 2024
Demir Taraması

Her tekne sahibi demir atarken, içinde demir taraması olacak mı şüphesini taşır. Bu normaldir. Çünkü mutlaka her tekne kaptanının başına demir taraması gelir. Genelde başlangıçta tutan demiriniz rüzgârın artmasıyla birlikte taramaya başlayabilir. Teknenin rüzgârla yaptığı açının değişmesi ya da çapadan gelen bir ses dikkatinizi çekebilir.
Demir taraması gerçekten dikkat gerektiren bir konudur. Özellikle kalabalık demir yerlerinde hızlı davranmak gerekecektir. Aksi halde diğer teknelere tehlikeli bir şekilde yaklaşabilirsiniz.
Böyle bir durumda eğer yeni demir attıysanız ve demiriniz tarıyorsa demiri toplamalı yeniden funda etmelisiniz. Ancak tekneniz bir süredir demirli ise bazı girişimlerde bulunabilirsiniz. Bunlardan ilki kaloma miktarını arttırmak olabilir. Burada amacımız çapa zincirine dibe saplanması için yeterli açıyı sağlayabilmektir. Bu yöntem işe yaramazsa motoru çalıştırma zamanı gelmiş demektir. Ağır yol ileri vermek zincirdeki yükü azaltacaktır.
Şimdi yapılacak en iyi yöntemlerden biri dingiye ikinci çapayı ve demir halatını yüklemek, boştaki ucunu tekneye bağlamaktır. Dingi ile rüzgarüstüne gidilerek halatın imkân verdiği ölçüde uzaklaşmak ve çapayı önceki çapanızın birkaç tekne boyu sağı ya da soluna atmak yararlı olacaktır. Böylece bu dar açı ile iki çapa yükü paylaşacaktır. Tekneye dönünce ilk iş halatın boşluğunu almaktır. Ancak bunu yaparken yükü eşit dağıtmaya özen göstererek yapmanız gerekiyor. Ana demir hala tutmadıysa nasıl olsa ikinci demirimiz tuttu diyerek ilk çapamızı toplayıp yine dingiye bindirerek yeniden atmak sorununuzu çözebilir.
Eğer rüzgârın yönü demirlediğiniz yerde kıyıya doğru ise ve çapanızın taraması ile ilgili şüpheniz varsa açığa gitmek en akıllıca yapılacak iştir.
Demir taraması için gerekli önlemleri alsanız da kontrolü elden bırakmayın ve sık sık teknenin pozisyonuna göz atın. Demirlemenin kuralları ve tekniği bellidir. Bunları uyguladıktan sonra siz de demir yerinde rahat bir şekilde keyif sürebilirsiniz.

Ayrıca bu konu ile ilgili olarak Kaloma Miktarı Hesaplama ve Ne Kadar Kaloma Vermeli isimli yazılarımızı da okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

Translate »