• Cts. Nis 27th, 2024

Teknede kullandığımız çapa acaba amacımıza uygun mu diye hiç düşündünüz mü? Çapa çeşitleri ve bunların hepsinin de farklı özellikleri var. Çapa seçiminde bize bu özelliklerin yol gösterebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan başlıca çapa tiplerinden kısaca bahsedecek olursak;

ÇAPA ÇEŞİTLERİ


Admiraltı Demiri:

Bu tip demirlerde kollar ve çıpo birbirine dik düzlemler içinde bulunur. Bu durum demirin dibe ulaştığı zaman her durumda dibe saplanma yeteneği kazandırması ve tekneyi tutmasını sağlar. Bu tip demirlerin üstünlüklerinin yanısıra tekne içinde saklama ve atılma zorluğu olduğu söylenmelidir.
Daha çok ağır işler için ve şamandıra demiri olarak kullanımı yaygındır.

Admiralti capa - Çapa Çeşitleri

Marten Demiri:

Marten Demiri

Çapa çeşitleri arasında bu tür demirin diğer adı da gemi demiridir. Admiraltı demirinden farklı olarak demirin kolları beden ile 45 derecelik bir açı yapacak şekilde hareketli olması ve çıposunun kollar ile aynı düzlemde bulunmasıdır. Tutma yeteneği admiraltı demir türü ile hemen hemen aynı olduğu gibi yine istif zorluğu nedeniyle kullanımı sınırlıdır.
Bu demir tipini çıposuz olan türü ise Simüz Demiri olarak adlandırılmaktadır ve kullanımı daha kolay bir demir türüdür.

Danforth Demiri:

Bu tür demirler hafif olmakla beraber kendi ağırlıklarındaki demirlere oranla yaklaşık beş kat daha fazla tutma yeteneği göstermektedirler. Özellikle dip çamur olduğunda tutma güçleri çok yüksektir. Kollarının geniş yüzeyler şeklinde oluşu ve beden etrafındaki 45 derecelik hareket yeteneği, meme bölümüne konmuş olan çıposu ile demire ekstra
performans kazandırılmıştır. Demirin çıposunun meme kısmına konulması daha önce bahsi geçen demirlerin dezavantajlarını da ortadan kaldırmıştır. Demirin loçaya oturması ve loçadan funda edilmesi de kolaylaşmıştır.

Danforth capa - Çapa Çeşitleri

Pulluk Tipi Demir:

Pulluk-Tipi-Capa

Daha çok küçük teknelerde kullanılan ve atılıp toplanması kolay bir demir tipidir.
İngiliz yapısı olan bu demirler özellikle çamur dip olan bölgelerde tutma yeteneği
yüksektir.

Bruce Demiri:

Bruce Capa - Çapa Çeşitleri

Üç tırnaklı, yuvarlak hatlı bir demirdir. Hareketli parçası yoktur. Ağırlık merkezi çok iyi dengelenmiştir. Başlangıçta deniz dibine yan düşer, yük bindikçe bu tırnaklar, orta tırnağı zemine gömme eğilimindedir. Geniş tırnak yüzeyleri, yük bindikçe zemine gömülme eğilimi ve sivri olmayan tırnak uçları nedeniyle balçık ve kumda en iyi tutan demirlerden biridir. Yosunlu bölgelerde, tırnakları zemine saplanamadığından tutunma sağlayamaz. Kullanımı pratiktir.

Balıkçı Demiri:

Balıkçı tekneleri ve küçük teknelerde kullanılan demir tipidir. Bir beden etrafında
Genelde altı kollu olarak yapılır. Tutma gücü içi “yeterli” denilebilir.

Mantar Çapa:

Mantar capa1

İsmini şeklinden alan bu demir tipi şamandra atma gibi işlemlerde kullanılır. Uzun
Süreli dipte kalan bir demir türüdür.

Bir yanıt yazın

Translate »