• Cum. Nis 19th, 2024

Can Yeleği Seçimi ve Terminolojisi

Denize açılmak isteyen kişilerin geniş bir yelpazesi olan denizcilik dalı ile ilgili bilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında “terminoloji” gelmektedir. Peki, terminoloji nerede karşımıza çıkar? Elbette hayatımız için teknedeki her şeyden daha çok güvenliğimizi sağlayan can yeleğinin teknolojisi denildiğinde aklımıza ilk olarak terminoloji terimi gelmelidir. Deniz üzerinde seyir halinde bulunmak isteyen kişilerin teknelerinde mutlaka bulundurmaları gereken can yeleği türleri, terminolojilerine göre ayrılmaktadır. Eğer siz de can yeleği terminolojisini bilirseniz, hiç zorlanmadan seçim yapabilir ve güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz.
24g-24g CO2 gazı bulunan tüpler, teknede bulunacak çocuk grubu için tasarlanmıştır.
33g-33g CO2 gazı bulunan tüpler, teknedeki yetişkin bireyler düşünülerek ayarlanmıştır. Yetişkin can yeleği olarak da geçmektedir. 150N modeli ise bir diğer adıdır.
60g-60g CO2 gazı bulunan tüpler, bir önceki tüp de olduğu gibi yetişkinler için tasarlanmıştır. Yalnızca model olarak farklılıklar barındırmaktadır. 250N-300N modelleri olarak geçmektedir.

Tekneyle açılmadan önce neler yapılmalıdır?
Teknede bulunan veya bulunacak kişilerin yaş aralığına göre uygun can yeleği türlerinin ve modellerinin temin edilmesi her şeyden önemlidir. Çünkü can yeleklerinin modelleri, onu giyeceği kişiye uygun niteliklerde tasarlanmıştır ve küçük bir çocuğun yetişkin can yeleği giymesi söz konusu bile olmamalıdır. Bu konuda denize açılmadan önce denizcilere düşen bir diğer önemli görev olarak, teknede bulunacak kişilere uygun can yelekleri türlerinin kontrol edilmesi ve sayılarının yeterli olup olmadığının saptanması gerekmektedir.

Can yeleği seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Bazı can yeleği türleri, kendiliğinden yüzebilecek köpüklü yapıda olabilmektedir. Giyildiği zaman hareket etmeyi oldukça zorlaştıran bu can yelekleri alındığı takdirde tekne içerisinde hareket etmeyi kısıtladığı için tavsiye edilmemektedir. Bu tür can yelekleri yerine gaz sayesinde şişebilen tıpkı bir kıyafet gibi hareket özgürlüğünü kısıtlamayan can yeleklerini tavsiye ederiz.
Tavsiye etmiş olduğumuz bu tür can yeleklerinde ise dikkat etmeniz gereken bazı hususları hatırlatmakta fayda vardır. Öncelikle bu tür yelekler “su ile temas ettiğinde otomatik olarak açılıyor mu yoksa açılmıyor mu, kendiliğinden emniyet kayışı var mı yoksa sonradan ek olarak mı eklenecek, yeleğin kendiliğinden yüzme durumu söz konusu mu, yelek üzerinde herhangi bir uyarıcı olarak düdük ve ışık işaretçileri var mı” soruları sorularak araştırılmadan alınmamalıdır.

Bir yanıt yazın

Translate »