• Çar. Nis 24th, 2024

Can Simidi

Teknelerde güvenlik açısından bakıldığında ilk dikkat çeken kurtarma donanımı genelde can simitleridir. Can simitlerinin kolaylıkla dikkat çekmesinin nedeni açık bir şekilde, kolay ulaşılabilir, kullanmaya her an hazır durumda olmaları gerekliliğidir. Eğer bir teknede can simitleri hemen dikkatinizi çekmiyorsa muhtemelen yerleşim yerleri hatalıdır. Can simitleri takılı oldukları yerden hemen çıkarılabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Bunun yanı sıra can simitlerinin üzerinde teknenin adı, kayıtlı olduğu liman büyük harflerle okunaklı şekilde yazılı olmalıdır.
Genelde bir tekne marketten alacağınız can simidi belirli bir standartta olur. Ancak yine de merak edenler için bir can simidinin temel özelliklerini belirtelim.

  • Dış Çapı 80 cm’den büyük olmamalı
  • İç Çapı 40 cm’den küçük olmamalı
  • Ağırlığı 2,5 kg’dan az olmamalı
  • Tatlı suda 14,5 kg ağırlığında demiri 24 saat batmadan su üstünde tutabilmeli
  • Can simidinin dış kısmında dört eşit bölüm halinde tutma halatı yani can halatı bulunmalıdır.

Can simitlerinin farklı özellikte olanları bulunmaktadır. Başlıca 4 adet can simidi tipi vardır:
1- Can Simidi (Standart)
2- Can halatlı can simidi
3- Işıklı can simidi
4- Işıklı ve dumanlı can simidi

Işıklı Can Simidi
Can simitlerinin tiplerine göre farklı kullanım amaçları vardır. Tekne seyirdeyken veya iskelede bağlı iken denize düşen birini kurtarmak için can simidi kullanılır. Seyir halinde bir tekneden düşen kişi ya da kazazede için gece ya da gündüz oluşuna göre ışıklı veya duman işaretli tip can simidi kullanmak gerekir. Eğer duran bir tekneden, akıntının olmadığı bir bölgede kurtarma yapılacaksa yüzer ince halatlı can simidi kullanmak doğru olacaktır. İnce bir halatlı can simidi kazazedeyi tekneye almak için çok yararlıdır. Zaten panik halinde olan ve şaşkın durumda olan kazazedeyi tekneye kolaylıkla yerleştirmek mümkün olacaktır.

Bir yanıt yazın

Translate »