• Cum. Nis 26th, 2024

Teknede benzinli motor kullanıyorsanız olası benzin kaynaklı tehlikeler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Benzin kaynaklı tehlikeler…
Benzinli motor kullanmanın tehlikeleri çoklukla abartılır ama bu kadar patlayıcı bir yakıta da yakından ilgi gösterilmesi gerekir. Havayla doğru oranda karıştırılan yarım çay bardağı benzin, birçok yatı parçalara ayırmaya yetecek kadar patlayıcı bir ortam yaratır.

Benzin Kaynaklı Tehlikeler
Benzin Kaynaklı Tehlikeler

Teknelerin birçoğunda ana motor için olmasa bile botun dıştan takması için benzin taşınır. Milyonlar mertebesinde demeyelim ama binlerce yelkenli ve motoryat benzinli motorlarla tahrik edilmekledir, buna karşılık benzin nedeniyle başı derde girenlerin sayısı birkaç taneyi geçmez.
Benzin buharı havadan ağırdır, otomobilinizde benzin kaçağı olursa buhar rüzgârla havaya karışarak dağılıp gider; buna karşılık, teknelerde benzer bir durumda buharlar içerdeki hava özellikle temizlenmedikçe inadına aşağı çöküp sintineye gizlenecektir.
Havada benzin kokusu olduğunda sizi uyaracak bir alarm sistemi satın alabilirsiniz ama ne kadar ararsanız arayın, en küçük orandaki benzin buharını bile algılayabilecek burnunuzdan iyisini bulamazsınız. O yüzden yapılabilecek en iyi öneri, marşa basmak dâhil, bir kıvılcıma neden olabilecek herhangi bir şey yapmadan önce sintineyi bir güzel koklamaktır.
Motor dairesinde, içeriye hava üfleyecek şekilde değil havayı dışarıya atmak için tasarlanmış bir fan bulunmalı ve marşa basılmadan önce en az 5 dakika çalıştırılmalıdır. Geziye çıkacaksanız beklemek sıkıntı verebilir ama fanınız patlamaya neden olabilecek o çok az miktardaki benzin buharını bile dışarı atacağından sabretmek doğru ve emniyetli bir davranış olacaktır. Motorda geri tepme olduğunda alevleri durdurabilmek için motor hava girişinde onaylı bir alev tuzağının da olması gerekir.
Benzin bidonlarını saklamak için en emniyetli yer buharın esintiyle kolayca uçup gideceği güvertedir. Ancak birçok küçük tekne için bu çözüm pek kullanışlı olmayabilir, o yüzden bazen yedek yakıt, kaçan benzin buharlarının hapsolacağı havuzluk ambarlarında bir yere sıkıştırılır. Aman dikkat!
Çelik bidonlar daha sağlam oldukları ve yangında erimediklerinden, plastiklerden daha emniyetli olarak kabul edilirler ama, er veya geç tuzlu ortamda paslanacaklarından teknelerde pek kabul görmezler. Plastik bidonlar motor titreşimiyle birbirlerine sürtünerek statik elektrik yaratmaya eğilimlidirler. Yakınlarında benzin buharı kokusu duyarsanız onlara dokunmayın, kıvılcım çıkartıp patlamaya sebep olabilirler.
Benzini sakladığınız yerlerin yakınında bu tür yangınlarda etkili olan B sınıfı yangın söndürücülerin olduğundan emin olun. Benzinin oksijen olduğunda cayır cayır yandığını ama belirli bir oranda havayla karışmadıkça patlamayacağını da bilin.

Yakıt rıhtımında, benzin doldurmadan önce bütün motorları durdurun, bütün elektrikli cihazları kapatın ve bütan alevleri ortadan kaldırın (ocak ateşi ve sigaralar da dâhil olmak üzere). Taşınabilir benzin depolarını sahilde tutun. Hortum ağızlığını statik elektrik oluşmasına engel olmak için tekne yakıt girişine temas ettirin. Yakıtı taşırmayın, taşanları silin. Ve unutmayın! “Selfservis” bir istasyonda benzin dolduran bir şoförün cebinde çalan bir telefonun sebep olduğu patlamaları bildiren raporlar vardır.
Sağduyuyla birleşen emniyet kurallarına titizlikle uyum ve onun yanında bolca koklama, benzinli bir teknede kaza olasılığını hemen hemen ortadan kaldıracaktır.

Bir yanıt yazın

Translate »