• Cts. Nis 20th, 2024

Başarılı demirleme nasıl yapılır? Demirleme bazı basit kurallarını bildikten sonra tecrübe ile birlikte kolayca yapabileceğiniz bir iştir. Bu yazımızda başarılı demirlemeye dair ipuçlarını bulabilirsiniz. Demirlemek tekne işine yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı ve bazen de sinir bozucu bir deneyim olabilir. Başkalarını yaparken görünce pek de zor bir işmiş gibi görünmez. Sonuç olarak, basitçe demiri denize at ve halatın ucunu başta bir yere bağla. Muhtemelen ilk denizciler ağırlığı ile tekneyi tutacak bir büyük kaya kullanıyorlardı. Şimdilerde ise tabana saplanacak şekilde biçimlendirilmiş metal demirler kullanıyoruz. Bu işin ne gibi sıkıntısı olabilir ki?
Tamamda bu işte pek çok sorun vardır. Hepsi de tehlikeye yol açacak veya gecenin bir yarısı rüzgâr çıkıp demir taramaya başlayınca ortalığı heyecana verecek şeylerdir, işin neresinden başlanacağını bilmek de (acemilerin hemen keşfettiği gibi) güçtür.

Başarılı Demirleme
Aslında demirlemek bilim olduğu kadar bir sanattır da. Bu deneyim ile mükemmelleştirilen denizcilik sanatlarından birisidir. Birisine nasıl demirleyeceğini anlatabilirsiniz, ama ne zaman teknenin doğru dürüst demirlediğini “anlamayı” anlatamazsınız. Demir halatı veya zincirinin hangi açıyla duracağını, su derinliğinin ne olması gerektiğini, ön taraftan gelen tangırtının ne anlama geldiğini, teknenin neden demirle dik açı yaptığını kendi kendilerine öğrenmeleri gerekir. Ayrıca, demir yerindeki herkes el kol hareketleri yaparak bağrışıyor, kakıç ve usturmaça peşinde koşuşturuyorsa bunun ne anlama geldiği ancak deneyimle kazanılır.
Sıradan bir iş olarak görülen demirleme sanatı, doğal olarak, köpüren denizler üzerinde uçarak dolaşmayı ve çekici yeni limanları keşfetmeyi hayal ederek teknecilik sporuna yeni başlayanlar arasında pek de ilgi çekmez. Onlar da er veya geç iyi demirleme tekniklerinin teknelerini, hatta kendi hayatlarını kurtarabileceğini öğreneceklerdir. Teknede demirler bir otomobildeki frenler kadar önemlidir. Pek sık kullanmazsınız ama kullandığınız zaman da onlara şiddetle ihtiyacınız var demektir.
Dünyayı dolaşan yelkenli tekneler, çoklukla zamanlarının %85’ini demirde geçirmektedir. Geri kalan %15’in %10’u denizde, %5’i de iskeleye bağlı olarak geçer.
Son olarak, rahatınız için bir not verelim: Bunu her zaman doğru yapan hiç kimse yoktur. Bazen ustalar bile tatmin olmadan evvel iki veya üç kez deneme yapmak zorunda kalırlar. Önemli olan demirin ne zaman tuttuğunu bilmektir.

Bir yanıt yazın

Translate »